livios logo

Magda? Tuinhuis opknappen zonder vergunning?

behandeling van terrashout tuinhuis tuinhout hout

Foto Xyladecor
  

België is en blijft een land van koterijen. Daarom mag je niet zomaar in je tuin bouwen wat je wilt. De wetgeving is wel versoepeld, maar roept toch nog veel vragen op. Een Livios-bezoeker vraagt zich af of hij zijn tuinhuis mag opknappen zonder vergunning. Magda? Of Magda nie?

De vraag

"Losstaand van mijn huis heb ik een soort tuinhuis van ongeveer 4 op 2 m. De zijwand bestaat uit betonnen platen; de rest is opgebouwd in betonstenen. Er ligt een golfplaten dak op dat niet meer waterdicht is. Er zit ook geen deur in, enkel een deuropening. Graag zou ik van dit bouwsel een fatsoenlijk tuinhuis maken met een dak, een venster in de zijgevel en een deur. Ik heb dit huis drie jaar geleden gekocht, maar volgens de buren heeft dat kot er eigenlijk altijd al gestaan. Mag ik, als ik het afbreek, een ander tuinhuisje op dezelfde plaats zetten?”

Het antwoord

Volgens de specialist van Livios moet je eerst nagaan of er al ooit een vergunning voor aangevraagd werd. "Als dat zo is, mag je het inderdaad opknappen. Anders moet je nagaan of het voldoet aan de voorwaarden voor de bouwwerken waarvoor niet langer een vergunning vereist is. Voor tuinhuisjes wil dat concreet zeggen dat ze van hout moeten zijn, dat ze gebouwd moeten zijn tegen een bestaande muur of op minstens 1 meter van de perceelsgrens en dat ze maximum 10 vierkante meter groot mogen zijn. Als aan die voorwaarden voldaan is, mag je bouwen zonder vergunning."

"Jouw tuinhuis is van steen en beantwoordt hier dus eigenlijk niet aan. Daarom kan je opteren om het te vervangen door een houten tuinhuis. Als je toch het betonnen bouwsel wilt behouden, kan je de vraag het best eens aankaarten bij de technische dienst van je gemeente. Daar kunnen ze je precies vertellen of het bestaande tuinhuis vergund is of geregulariseerd zou kunnen worden en wat al dan niet toegestaan is."

Zelf een prangende vraag rond bouwen of renoveren? Surf naar de vragenrubriek van Livios: een professioneel vragenpanel formuleert er een oplossing voor jouw specifiek probleem. Duik ook eens in het vragenarchief met meer dan 12.000 panklare antwoorden.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/veranda-en-bijgebouwen/tuinhuis/magda-tuinhuis-opknappen-zonder-vergunning/