livios logo

Hoe scheve deurtjes terug recht krijgen?

Vraag

Ik heb vorig jaar een nieuw ombouwhok gemaakt voor vier afvalbakken. Daar zitten vier deurtjes in die ik heb gemaakt van geïmpregneerd tuinhout. Ik heb een frame gemaakt van 112 x 61 cm en de achterkant verstevigd met een triplexplaat tegen het kromtrekken (ongeveer 100 x 55 cm).

Sinds kort sluiten de deurtjes niet mooi meer. Ze staan aan de onder- en bovenkant open. Ik heb begrepen dat de deurtjes scheluw zijn. Heel erg jammer want ik heb er veel werk aan gehad maar nu is het geen fraai gezicht meer. Jammer van mijn huisvlijt.

Opgemerkt nog dat het twee maal twee deurtjes betreft (gescheiden door een paal in het midden van het hok). Het hok heeft drie palen en daar hangen die vier deurtjes aan. Aan de middelste paal dus twee deurtjes. Weet iemand een oplossing hoe ik die deurtjes weer recht kan krijgen zodat ze weer mooi sluiten en het weer een fraai aanzicht krijgt?

Antwoord

Heel waarschijnlijk was het gebruikte hout ofwel te droog, ofwel te nat bij plaatsing. Hout is een hygroscopisch materiaal, dat zich in evenwicht zet met het vochtgehalte van de lucht in zijn omgeving. Kwaliteitshout aankopen bij de houthandel, en er ook voor zorgen dat het voldoende droog is, is zeer belangrijk. Het hout beschermen tegen vocht door middel van een afwerkingsbehandeling aan te brengen, kan ook helpen om dit soort problemen te vermijden. Daarnaast zijn de houten secties best niet te dun, anders gaan ze ook makkelijker kunnen vervormen. 

Een deurtje dat scheluw getrokken is, zal moeilijk te repareren zijn. Je zou het kader kunnen recht schaven, en het plaatmateriaal kunnen vervangen, maar dat gaat mogelijks geen mooi resultaat geven. Je zou nieuwe deurtjes kunnen maken, rekening houdende met de hierboven aangehaalde punten.

Beantwoord door: Hugues Frère, HoutInfoBois
Meer beantwoorde vragen over Tuinhuis

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/veranda-en-bijgebouwen/tuinhuis/vraag/35226/hoe-scheve-deurtjes-terug-recht-krijgen/