livios logo

Tuinhuis in cederhout: waarom vergrijst hout niet overal?

Vraag

Ik heb vorig jaar een tuinhuis laten plaatsen in cederhout.Tot mijn grote verbazing verkleurt het tuinhuis bijna niet en de boordplanken lijken op tweedehandsplanken. De verkoper zegt dat het normaal is en dat dit gewoon vergrijzing is. Mijn vraag: vermits de voorzijde en de boordplanken hetzelfde aantal uren aan zon en regen zijn blootgesteld, vanwaar komt dan de 100% verschillende verkleuring?

Antwoord

Ceder is een houtsoort die bekend staat om zijn kleurvariabiliteit. De ene plank kan er totaal anders uitzien dan de volgende. Dat vertaalt zich ook naar buitentoepassingen. De ene plank zal op een andere manier vergrijzen dan de andere, wat soms tot een visueel heterogeen effect kan leiden, zeker in recente uitvoeringen zoals jouw tuinhuis. 

Met de tijd zullen de kleurverschillen vervagen, en zal je een kleurenpallet verkrijgen van zilvergrijs tot donkergrijs. Dit op voorwaarde dat alle cederplanken evenredig aan zonlicht en regen worden blootgesteld. 

Indien je toch niet zou willen wachten tot de regen en de zon hun werk doen, bestaat de mogelijkheid om een grijs-gepigmenteerde verzadiger aan te brengen. Dit zal ervoor zorgen dat de bekleding op elk moment mooi grijs verkleurd is, en vergt geen onderhoud. Ik raad je aan om je te informeren naar dit product bij jouw lokale houthandelaar. 

Beantwoord door: Hugues Frère, HoutInfoBois
Meer beantwoorde vragen over Tuinhuis

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/veranda-en-bijgebouwen/tuinhuis/vraag/35547/tuinhuis-in-cederhout-waarom-vergrijst-hout-niet-overal/