livios logo

Wat kost een tuinhuis?

Plannen om een tuinhuis te kopen? Denk dan goed na waarvoor je dit wil gebruiken. Wordt het enkel een opbergplaats of wil je een eigen plaats om je hobby uit te oefenen? Wij bekijken verschillende tuinhuizen en de prijzen die hieraan vasthangen. 

Totaalprijs of extra kosten?

Laat je niet vangen door ver uiteenlopende prijzen. Bekijk goed wat je krijgt voor de prijs die je betaalt. Zijn bijvoorbeeld de dakbedekking, thuisbezorging, vloer, stormankers meegeteld? Denk ook aan een slot, ventilatieroosters, dubbele of enkele deur, dakgoten …

De hieronder vermelde prijzen gelden voor een tuinhuis van ± 5 m²,inclusief btw. Uit welke materialen kan je kiezen?

Metaal

Een metalen tuinhuis bestaat uit verzinkt staal of aluminium en oogt erg sober. Daarom wordt het meestal als opslagplaats gebruikt voor bijvoorbeeld fietsen, de grasmaaier of tuinspullen. Het is een goedkope en degelijke oplossing om een grote, onderhoudsarme bergruimte te creëren.

Voor een metalen tuinhuis betaal je gemiddeld tussen de 400 en 1.000 euro. Hoe meer aandacht voor het design en de stabiliteit, hoe hoger de prijs.

Metalen tuinhuis

Een metalen tuinhuis oogt erg sober en wordt meestal als opslagplaats gebruikt

Foto Gamma België
  

Kunststof tuinhuis

Een tuinhuis van kunststof roest niet, is onderhoudsarm en relatief goedkoop. Maar door de zon, wind en regen verkleurt het langzaam.

Foto Gamma België
  

tuinhuis hout

Het meest voorkomende materiaal bij tuinhuizen is hout, met een natuurlijke uitstraling en oog voor het milieu.

Foto Aquaplan
  

Kunststof

Een tuinhuis van kunststof is duurzaam (roest niet), onderhoudsarm en relatief goedkoop. De montage is meestal eenvoudig, je verplaatst het gemakkelijk en het kan fungeren als berging of werkruimte. Naast de vele voordelen van kunststof is het wel belangrijk om weten dat zon, wind en regen het kunststof langzaam verkleuren.

De prijzen voor een kunststof tuinhuis starten vanaf 700 euro en lopen op tot zo’n 1.600 euro. De prijs verschilt naargelang de kunststofdikte, het uitzicht (bijvoorbeeld houtlook), weersbestendigheid, aantal ramen …

Hout

Het meest voorkomende materiaal bij tuinhuizen is hout. Het is milieuvriendelijk en heeft een natuurlijke uitstraling. Temperatuurwisselingen dwingen een jaarlijks onderhoud af omdat het hout krimpt en uitzet. Let er goed op dat het hout behandeld is, welk soort hout het is en kies voor zo dik mogelijke planken.

In een doe-het-zelfmarkt vind je een houten tuinhuis vanaf 600 euro. Het hout is dan vaak onbehandeld, je hebt geen ventilatieroosters en je moet tevreden zijn met plexiglas ramen. Voor een tuinhuis van betere kwaliteit betaal je tussen de 1.000 en 1.400 euro.

Luxe-exemplaren

Hoe groter je verwachtingen naar kwaliteit, mogelijkheden en design, hoe hoger het prijskaartje. Voor de drie materialen vind je ook duurdere luxe-exemplaren, waarvan de prijs tot zo’n 8.000 euro oploopt.

Fundering

Met een goede fundering vermijd je verzakkingen en zorg je voor een steviger en duurzamer eindresultaat. De dikte van de fundering is afhankelijk van de functie van je tuinhuis en de grondkwaliteit.

Je kan hiervoor makkelijk zelf aan de slag. Je kan de grond uitgraven en beton storten, of je legt een tegelvloer op een basis van gestabiliseerd zand. Een houten fundering laat je best rusten op stenen blokken om opstijgend vocht te vermijden.

Een fundering van vloerplaat in beton van 15 cm dik, inclusief wapening en randbekisting kost gemiddeld 77.30 euro per m². Voor een tuinhuis van 5 m² komt dit neer op zo’n 387 euro.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/veranda-en-bijgebouwen/tuinhuis/wat-kost-een-tuinhuis/