livios logo

Zeven vragen over hout gekraakt

In onze rubriek Vraag en antwoord komen er geregeld houtgerelateerde vragen binnen: van terrasbekleding tot houtskelet, van buitenschrijnwerk tot meubels. Gelukkig weten onze specialisten raad! Wij zetten zeven vragen en even veel antwoorden op een rijtje.

1. Minerale wol of pur voor houtskelet?

houtskeletbouw


  

Vraag: Mag ik een houtskeletmuur met minerale wol isoleren en in de spouw PIR- of PUR-platen gebruiken? Of moet ik in de spouw ook minerale wol gebruiken?

Isolatiefirma Pluimers: "Bij een houtskelet wordt inderdaad meestal voor minerale wol gekozen, maar ook andere alternatieven zijn mogelijk zoals cellulose, PUR, ... . Meestal wordt er wel gekozen om in dezelfde materie te isoleren voor het gebouw. Een architect kan je begeleiden bij jouw project om de juiste beslissingen te nemen."

2. Boenwas of olie voor onze vloer?

Lagune scheepsdekvloer Grijze taak

Foto Quick•Step/ UNILIN bvba division flooring
  

blauwe hardsteen parket natuursteen

Foto Beltrami NV
  

Vraag: Onze massieve houten vloer (pitchpine) die we in de was gezet hadden (boenen) heeft onlangs een stortbad gekregen door een waterlek bij de bovenburen. Op verschillende plaatsen slaat het hout nu grijs uit.
Onze parketlegger zal het hout volledig afschuren en weer afwerken. Hij vroeg ons of we opnieuw willen boenen of oliën. Lakken willen wij niet. Wat geeft het mooiste resultaat? Kan er olie gebruikt worden op een vloer die geboend werd, maar die nu weliswaar afgeschuurd wordt?

Hugues Frère van HoutInfoBois: "Het doel van schuren is de oppervlakte zo glad mogelijk maken en alle mogelijke resten van onderhoudsproducten te verwijderen. Het is dus geen probleem om na het schuren van een geboende vloer olie aan te brengen."
"Het probleem met was is dat de slijtweerstand van de waslaag vrij beperkt is. Een geboende vloer is ook gevoelig voor vocht en vlekken. Deze afwerkingsmethode wordt dus voornamelijk toegepast in weinig gebruikte en niet-vochtige ruimtes."
"Olie is een niet-filmvormend product. Het dringt dieper in het hout dan vernis. Het grote voordeel is dat kleine herstellingen gemakkelijk uit te voeren zijn door lokaal nieuwe olie aan te brengen. Dit product is ook zeer geschikt voor leefruimtes met een hoge gebruikslast."

3. Welk hout is geschikt als terrasvloer?

behandeling van terrashout tuinhuis tuinhout hout

Foto Xyladecor
  

Vraag: Welke soort terrashout is niet glad als het nat is na regen of een schoonmaakbeurt? Of bij licht vriesweer.

Hugues Frère van HoutInfoBois: "De houtsoorten met een natuurlijke duurzaamheid van 1 tot 3 zijn geschikt voor een terras. Gladheid heeft niet te maken met de houtsoort, maar met de ontwikkeling van mos en algen op de oppervlakte. Reinig het terras met lauw water en bleekwater - oplossing 30 % - om dit te vermijden, of met een product op basis van benzalkoniumchloride. Behandel het terras jaarlijks.. Opgelet: met lauw water zal het terras vergrijzen!"

4. Onbehandeld of geïmpregneerd hout?

tuinhuisje

Foto Xyladecor
  

Vraag: We willen een tuinhuis kopen en daarna beitsen of verven. We twijfelen tussen onbehandeld en druk geïmpregneerd hout. Klopt het dat je druk geïmpregneerd hout niet onmiddellijk kan beitsen of verven? En is er een van de twee houtsoorten beter dan de ander voor tuinhuisjes?

Hugues Frère van HoutInfoBois: "Hout voor tuinhuizen is meestal een naalhoutsoort. Voor deze toepassing zijn ze echter niet duurzaam genoeg om onbehandeld te laten. Dus is het in dit geval beter dat je voor geïmpregneerd hout kiest."
"Dikwijls is tuinhuishout gedrenkt om de duurzaamheid te verhogen. Is dit het geval, dan moet je het niet meer behandelen. Het hout zal dan wel vergrijzen. Om dit te vermijden, moet je een afwerkingsproduct aanbrengen zoals lazuur of verf."

5. Kan je gesapte ramen verven?

pvc ramen

Foto Weldimo
  

Vraag: Mijn pallisander ramen zijn al 30 jaar geregeld gesapt in een donkere kleur. Nu wil ik ze een grijze kleur geven. Kan ik dit over de bestaande kleur zetten met een gelijkaardig product of moeten ze worden geverfd?

Hugues Frère van HoutInfoBois: "Het is niet zeker dat het oude product met de nieuwe behandeling compatibel zal zijn. Advies: schuut het hout op. Zo maak je het oppervlak glad en verwijder je alle resten van lazuur of verf. Daarna kan je met een ander geschikt afwerkingsproduct zoals olie, lazuur, verf je ramen behandelen."

6. Kan houtkachel in houtskeletbouw?

werf houtskeletbouw opbouw

Foto Dewaele Woningbouw
  

Vraag: Kan je een houtkachel in een houtskeletbouw plaatsen? Moet je ergens extra rekening mee houden?

Swa Houtmeyers van ENSIGN: "Natuurlijk kan een houtkachel in een houtbouw. Zowel in skelet als massief. Uiteraard moet je wel voorzorgen nemen inzake veilige isolering van brandbare oppervlakken. Hierbij geldt de gouden regel: isoleren ja, maar verluchten zéker."
"Dat wil zeggen dat je uiteraard brandbare vlakken isoleert, maar de warmte - die zich langzaam toch doorzet - niet opsluit, maar eerder zorgt voor ventilatie, zodat warmte afgevoerd wordt."
"Schenk extra aandacht bij dakdoorvoer van dubbelwandige geïsoleerde buizen. Deze buizen worden, hoewel ze toch geïsoleerd zijn, toch nog vrij warm aan de buitenkant. Het is dus beter de schacht waar men ze in opsluit/bekleed te verluchten dan vol te proppen met isolatie."
"Voor de bekleding van deze buizen - indien je dat wenst - moet in elk geval een brandvrije plaat worden gebruikt."

7. Vanwaar komen die gaatjes in onze eiken meubels?

houtwormkever


  

Vraag: In ons eiken meubel zitten kleine gaatjes met een zwart randje. De gaatjes komen enkel in één zijde van het meubel voor en vormen een soort van cluster. Ze zijn verspreid over ongeveer een achtste van het oppervlak. De grootte van de gaatjes doen denken aan de grootte van kleine nageltjes. Wat kan hier de oorzaak van zijn?

Hugues Frère van HoutInfoBois: "Soms kunnen er zich in een eiken meubel gewone houtwormkevers - Anobium punctatum - ontwikkelen. Het spinthout, dat minder duurzaam is, kan gemakkelijk aangetast worden. Dat kan de reden zijn waarom één zijde van het meubel aangetast werd. Je kan het probleem oplossen met een geschikt product - dat in alle gaatjes ingespoten moet worden - dat je kan vinden bij de houthandel."

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/veranda-en-bijgebouwen/tuinhuis/zeven-vragen-over-hout-gekraakt/