De beste manier om je woning uit te breiden: aanbouw of veranda?

Heb je extra ruimte nodig? Wil je meer licht in huis? In de meeste gevallen breid je je woning uit aan de achter- of zijkant. In een bestaande woning heb je de keuze: van een klassieke veranda tot een aanbouw in metselwerk, hout of staal.

Aanbouw in klassiek metselwerk, staalbouw of houtbouw

Traditioneel metselwerk is een voor de hand liggende keuze. Jouw aanbouw sluit op die manier goed aan op de bestaande stijl. Staal wordt vooral bij bedrijfsgebouwen toegepast. Toch kan de strakke vorm verrassend contrasteren met een bestaande bakstenen woning. Net als bij staalbouw worden constructies in hout vaak op voorhand gemaakt in het atelier. Hierbij denken we niet alleen aan houtskeletbouw. Ook houtmassiefbouw of gelijmde houtconstructies (CLT) zijn een optie.

Verschil tussen veranda en aanbouw

De hoeveelheid glas is het opvallendste verschil tussen een aanbouw en een veranda. In een klassieke veranda bestaat zowat 90% van het buitenoppervlak uit glas. Voor de structuur worden hoofdzakelijk aluminium en hout gebruikt. Pvc komt minder vaak voor.

Extra licht in huis

Licht is een belangrijke reden om uit te breiden. Een aanbouw of veranda die je gebruikt als woon- of eetkamer, richt je daarom het best op het zuidwesten of zuidoosten. Grote ramen trekken in dat geval zonlicht binnen. Met ramen tot aan het plafond ontstaat een bijzonder gevoel van ruimte. Het nadeel is dan wel dat je mogelijk inboet aan privacy en raamdecoratie ophangen is minder vanzelfsprekend.

De hoeveelheid licht die binnenkomt, is niet enkel afhankelijk van het raamoppervlak, ook het soort glas speelt een rol. Voor donkere kamers kies je best extra heldere beglazing met een lichttransmissie van 88 tot 90%. Voor dakvensters of ramen die naar het zuiden zijn georiënteerd, is een lagere lichttransmissie aan te raden. Kwestie van niet te verblinden en de zonnewarmte te beperken.

Dakconstructie

Een belangrijk verschil tussen klassieke veranda’s en een aanbouw of leefveranda is het dak. Bij een veranda is het dak gemaakt van glas of polycarbonaat. Bij een aanbouw komen gesloten daken met daarin een lichtstraat, dakvenster of koepel voor. Deze zijn beter geïsoleerd, zowel thermisch als akoestisch. Ook sluiten ze visueel beter aan op de bestaande delen.

De meeste leefveranda’s hebben een plat dak met een lichte dakconstructie. Bij een aanbouw in baksteen kan je naast een houten roostering ook kiezen voor breedvloerplaten, gewelven of ter plaatste gestort beton. Een zwaar dak houdt, in combinatie met een luchtdichte constructie, omgevingslawaai goed tegen.

Ook een groendak is erg interessant. Het absorbeert het regenwater en ontlast op die manier de riolen. Verder zuivert een groendak de lucht, zorgt het voor een lagere binnentemperatuur en verlengt het de levensduur van het dak. Hou er wel rekening mee dat je een aangepaste structuur nodig hebt, want een groendak weegt meer.

Luchtdichte buitenschil

Goed isoleren betekent dat de isolatie mooi doorloopt. De nieuwe delen sluiten perfect aan bij jouw huis zonder kieren of spleten. Een volledig glazen constructie kan je nooit zo goed isoleren als een aanbouw met volle muren. Toch bestaan er heel wat manieren om het warmteverlies te beperken. Laat bijvoorbeeld isolerende profielen plaatsen. Verder is dubbele of driedubbele beglazing een must. Hiermee krijg je zowel in de zomer als in de winter aangename temperaturen.

Omgaan met vocht

Douchen, koken, poetsen of zelfs ademen en zweten. Dat verhoogt de luchtvochtigheid in huis, wat kan leiden tot condensatie of schimmels. Maar ook CO2 en geurtjes vervuilen de binnenlucht. Daarom is het essentieel om goed te ventileren. Voorzie ook inbraakveilige raamroosters. Zo haal je op warme dagen de koelere nachtlucht binnen. Let wel op dat je de juiste roosters laat installeren: ze moeten afgestemd zijn op het centrale ventilatiesysteem waarmee jouw woning al is uitgerust. Al is een decentraal ventilatiesysteem ook een optie.

Goede verwarming

In een aanbouw of leefveranda moet je sowieso extra verwarmen. In sommige gevallen kan je de bestaande leidingen laten verlengen en radiatoren of convectoren plaatsen. Hou wel rekening met de capaciteit van je cv-ketel. Deze verwarmingsmethode is vooral interessant in een aanbouw of veranda die op het zuiden gericht is. Verdwijnt de zon en wordt het iets kouder in huis? Dan breng je de temperatuur zo weer op peil. Het enige nadeel is dat traditionele radiatoren en convectoren wat plaats innemen.

Vloer- en muurverwarming is een mooi alternatief. Die systemen werken op een lage temperatuur. Je kan ze dan ook perfect combineren met een warmtepomp. Het voordeel is dat de warmte niet onmiddellijk opstijgt naar het plafond, wat erg interessant is in aanbouwen met een vide. Maar er zijn ook nadelen aan verbonden. Met vloer- en muurverwarming duurt het even voor de kamer op temperatuur is.

Oververhitting

Als jouw aanbouw of veranda op het zuiden is gericht dan geniet je van gratis zonnewarmte, zelfs in de winter. Op warme dagen kan de temperatuur wel snel oplopen. In een veranda zonder zonwering en ventilatie haal je bij een buitentemperatuur van 20°C een onmenselijke binnentemperatuur van boven de 40 tot 50°C. Denk daarom aan buitenzonwering. Die houdt tot 90% van de warmte-energie tegen zonder jouw uitzicht te storen. Verder zorgen luifels of overkragingen voor de nodige verkoeling. Al kan je ook kiezen voor zonwerende beglazing.

Hou tot slot rekening met de thermisch inertie van de materialen. Een bakstenen aanbouw blijft op zomerse dagen langer koel. Plaats je toch een aanbouw in staal of in hout, of laat je een veranda bouwen, kies dan voor een zware vloer. Die zal ’s nachts heel wat koelte bufferen en die doorheen de dag weer afgeven.

Oriëntatie

Belangrijk is de vraag waarom je wil uitbreiden. Had je graag een ruime woonkamer met een gezellige zithoek of komt er een nieuwe keuken met extra plaats voor de gasten? Dan is het interessanter om een zuidwestelijk of zuidoostelijk gerichte veranda te bouwen, of een aanbouw met grote ramen. Denk je eerder aan een hobbykamer? Dan is de noordelijke kant misschien een betere optie. Daar heb je zachter licht en kleinere ramen.

Let er ook op dat de aanbouw of leefveranda goed aansluit op bestaande functies. Een tv-hoek in het verlengde van de woonkamer is een goed idee. Achteraan een eetkamer bijbouwen, terwijl de keuken vooraan ligt, is absurd. Tenzij je volledig verbouwt en heel het grondplan herziet.

Prijs

Voor een volledig uitgeruste klassieke veranda mag je rekenen op een richtprijs van zowat 1.500 euro per m2, exclusief btw maar inclusief plaatsing. Een degelijke leefveranda kost vaak wat meer. Factoren die de prijs omhoog duwen zijn de vorm en de materialen, de afwerking, de technieken, de beglazing, eventuele dakvensters… Dat geldt natuurlijk ook voor een aanbouw. Die is normaal gezien duurder dan een veranda.

Met dank aan Veerle De Smet (Pauwels Veranda’s) en Roel Berlaen (Renson)

Bron: Ik ga Bouwen

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media