livios logo

Geen architect meer nodig voor veranda. Dit zijn de nieuwe spelregels!

Voortaan moet je geen architect meer inschakelen voor een veranda of gelijkaardige constructie van maximaal 40 m² die voor minstens 75% uit glas of een ander doorzichtig materiaal bestaat. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) beslist.

Dat je voor een veranda of overdekt terras van maximaal 40 m² geen architect moet inschakelen, is op zich niet nieuw. Maar er was veel onduidelijkheid over de definitie van een veranda. Om daar een einde aan te maken, creëert Schauvliege nu duidelijkheid: een veranda bestaat uit minstens 75% glas. Is dat het geval, dan hoef je geen vergunning meer aan te vragen.

Bestaat je veranda uit minstens 75% glas?

Foto Saint-Gobain Building Glass
  

Dan hoef je geen vergunning meer aan te vragen.

Foto Oben
  

Meer mogelijkheden

Jurgen Oben, zaakvoerder van schrijnwerkbedrijf Oben in Zonhoven, dat ook veranda’s plaatst, is blij met de maatregel. “De meeste veranda’s bestaan voornamelijk uit glas, dus in de praktijk komt dit neer op een versoepeling van de regels. Ideaal voor wie een klein muurtje wil metselen als basis voor de ramen. Of als je aan de kant van de buren een zijmuur wil voor meer privacy. Zolang je veranda voor minstens 75% uit glas bestaat, kan dit allemaal.”

Oppassen met plat dak

Traditioneel werd een veranda volledig uit glas opgetrokken, maar steeds vaker bestaan bepaalde delen uit een ander materiaal. “Vooral in moderne woningen kiezen bewoners vaak voor een plat dak”, zegt Jurgen Oben. “Maar let wel: in dat geval kom je waarschijnlijk niet aan de 75% beglazing en moet je wel een architect inschakelen. Tenzij je natuurlijk een lichtstraat of glazen koepel voorziet.”

Je kan een klein muurtje metselen als basis voor de ramen.

Foto Sapa
  

Of een lichtstraat voorzien in een plat dak.

Foto Verandaland nv
  

Stappenplan van ontwerp tot afwerking

Nu je weet wat de definitie van een veranda is, kan je beginnen nadenken hoe jouw veranda er moet uitzien. Heb je jouw verlanglijstje al opgesteld? Dan kan je op zoek gaan naar een verandabouwer die jouw wensen concreet kan vertalen in een voorontwerp. Zo start je jouw zoektocht naar de juiste aannemer.

Stel vooraf deze vragen:

Heb je écht aan alles gedacht? Deze checklist somt de belangrijkste punten nog eens op.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/veranda-en-bijgebouwen/veranda/geen-architect-meer-nodig-voor-veranda-dit-zijn-de-nieuwe-spelregels/