livios logo

Haal het zonnetje in huis met een veranda

Rustiek

Foto Verandas Confort
  

Modern

Foto DS Verandabouw
  

Tijdloos

Foto Verandas Confort
  

Stefan Pachis van DS Verandabouw.


  

Een veranda is ideaal voor wie ook in huis optimaal wil genieten van gratis zonnewarmte. In de tussenseizoenen en zelfs tijdens de winter volstaat een zacht zonnetje voor een aangename warmte in de veranda. Anderzijds moet je er wel voor zorgen dat het tijdens de zomermaanden niet ondraaglijk warm wordt. Waar moet je op letten bij de aankoop van een veranda? Stefan Pachis van DS Verandabouw zorgt voor de antwoorden.

Hoeveel kost een veranda?

“Dat is moeilijk te zeggen, want het is afhankelijk van zoveel factoren. Grootte, installatiekosten, verlichting, vorm, materiaalgebruik… Je kan stellen dat een doorsnee veranda met een gemiddelde oppervlakte van 21 m² schommelt rond 15.000 tot 25.000 euro.”

Welke verandastijlen zijn er mogelijk?

“Er zijn drie grote stijlen: modern, rustiek en tijdloos. Een moderne veranda is strak, heeft veel glas en zo weinig mogelijk profielen. Rustiek zie je onder meer bij pastorijwoningen. Deze veranda’s bevatten veel sierprofielen, rustieke kroonlijsten, sierpalen,… Tijdloos vormt een combinatie van de twee vorige stijlen: veel glas, een meer klassieke kroonlijst, een lessenaarsdak... Je kan van een heel minimalistische veranda gaan tot eentje uitgerust met alle mogelijke opties, zowel esthetische (sierprofielen, sierpanelen, koepels, …) als praktische (verlichting, verluchting,…). Maar soms moet je toegevingen doen om zowel het esthetische als technische aspect te combineren.”

Soorten veranda’s?

“Er is het klassieke type en de woon- of leefveranda. De eerste is niet 100 % geïntegreerd in de woning. De keuken of woonkamer blijft hier gescheiden, terwijl dat bij de woonveranda helemaal anders is. Deze vergroot de keuken en/of de woonkamer. Bovendien is de beleving er anders. Er worden ook andere materialen gebruikt. De integratie en oriëntatie van de veranda bepalen voor een groot stuk welke dakbedekking er best gebruikt wordt. Superisolerend, zon- en hittewerend, opaal …"

Glas staat niet meteen bekend als een goede isolator. Waarop moet je letten om toch goede isolatiewaarden te halen?

“Belangrijk is om glas met hoge isolatiewaarden te nemen. Vergeet niet om aandacht aan de profielen te besteden. Wat ben je met superisolerend glas als de profielen zwak scoren? Ze zijn het best voorzien van een thermische onderbreking. Een andere factor is een goed geïsoleerde ondervloer en vermijd natuurlijk koudebruggen bij de aansluiting van je veranda op de woning. Voorzie een thermische onderbreking.”

Wat is de beste plaats voor een veranda?

“Daar waar je het beste zicht op de tuin hebt. Vroeger werd het zuiden afgeraden omdat de hitte dan ondraaglijk wordt. Met de juiste technieken van vandaag zoals onder meer zonwerend glas of zonwering kan je de warmte fel beperken. Een veranda op het noorden heeft een andere beglazing dan één die op het zuiden ligt. Bovendien moet je ook stil staan bij de keuze van de dakbedekking in functie van het gebruik en de ligging. Maar wie wil dat het in de zomer in zijn veranda kouder is dan buiten moet sowieso een klimatisatiesysteem installeren. Het is onontbeerlijk.”

Materiaal?

“Wij gebruiken aluminium. Het is zeer onderhoudsvriendelijk, smalle profielen zijn mogelijk omdat het materiaal zeer sterk is en er is een uitgebreid kleurenaanbod. De prijs ligt weliswaar wat hoger. Hout kan je dan weer voor alle toepassingen gebruiken. Je kan het bewerken zoals je wil. Nadeel is het grote onderhoud. Pvc ten slotte vind ik persoonlijk minder geschikt voor een veranda omdat het zacht is en een grote uitzettingscoëfficiënt heeft.”

Welke voorbereidende werken kan je nu doen voor als je later een veranda koopt?

“Het ideaal is natuurlijk om een veranda samen met de woning te bouwen. Zo krijg je een betere dichting tegen de gevel, is het eenvoudiger om waterkeringen aan te brengen … Maar in de praktijk gebeurt dat zelden door budgettaire redenen. Of je veel zaken zelf op voorhand kan uitvoeren? Sommige mensen denken dat ze een veranda kunnen plaatsen op een bestaand terras. Geen goed idee. Een terras ligt hellend, terwijl je voor een veranda een plat oppervlak moet hebben. Bovendien mag je de werken niet onderschatten. Zo mag de fundering niet te licht zijn, moet ze vorstvrij zijn. Hoe is de aansluiting van de veranda op de woning? Allemaal zaken waar je rekening mee moet houden. Voor het aanbouwen van een veranda is in regel altijd een stedenbouwkundige vergunning nodig. In sommige gevallen volstaat een melding (max. 40 m², niet hoger dan 4 m…). Een architect moet je zeker inschakelen als je structurele wijzigingen aan de woning uitvoert. Veel mensen hopen er onder uit te komen tegen beter weten in.”

Tot slot, enkele gouden tips?

“Werk met gekeurde systemen. Let erop dat zowel de raam- als dakprofielen geïsoleerd zijn en dat de thermische onderbreking in opbouw gegarandeerd wordt. Let er op dat de onderbouw en dakprofielen van één en dezelfde leverancier komen. Dit komt de compatibiliteit ten goede. Koop je uitbouw bij een verandabouwer, zeker in geval van ingewikkelde constructies. Dan ben je zeker van de kwaliteit.”


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/veranda-en-bijgebouwen/veranda/haal-het-zonnetje-in-huis-met-een-veranda/