livios logo

Hoe hou je een te opdringerige zon buiten?

Zon buitenhouden in een veranda? Waarom zou je dat nu willen? Een veranda hoort toch te baden in het licht? Klopt. Maar het is ook niet de bedoeling dat je veranda een lichtbak wordt die je naar je zonnebril doet grijpen. De ideale situatie: zon met mate. Het antwoord: gecontroleerde lichtinval. Emmanuel Hamelinck van Winsol over de oplossingen voor bestaande, Emilie Simoens van Verandaland over nog te bouwen veranda’s.

Hamelinck: "Bij binnenzonwering speelt eerder het decoratieve element een rol. En het aspect privacy. Buitenzonwering heeft maar één functie: licht en warmte buitenhouden."

Foto Winsol
  

Een horizontale montage. Op de profielen komen de steunvoeten (1) voor de geleidingsprofielen (2). Daarin schuiven de monteurs de kast met het doek (3).

Foto Winsol
  

Vier keer een verschillende verhouding tussen het aandeel platte dak en lichtstraat. Of hoe het ontwerp een rol speelt in de hoeveelheid lichtinval.

Foto Verandaland nv
  

Zonwering of decoratie?

"Voor bestaande veranda’s heb je twee opties: binnen- of buitenzonwering", zegt Emmanuel Hamelinck. "Voorbeelden van binnenzonwering zijn rolgordijnen en horizontale of verticale lamellen. Het grote nadeel: de warmte raakt toch binnen. Ze blokkeren de zonnestralen pas áchter het glas. Wij gebruiken voor binnenzonwering dan ook de term 'raamdecoratie' omdat het eerder een esthetische functie heeft. Of puur voor de privacy."

Voorkeur voor buitenzonwering

"Onze voorkeur gaat uit naar buitenzonwering in de vorm van screens voor de verticale raampartijen. En een horizontale zonwering voor het verandadak. Die blokkeren én het licht én de warmte. Ik zou alleen voor een binnenoplossing kiezen als buitenzonwering niet mogelijk is. Door de complexe vorm van het verandadak bijvoorbeeld. Maar in 95 % van de gevallen zijn ze perfect te installeren."

De installatie

Hoe gaat die installatie in zijn werk? "Op de dakprofielen monteren we steunvoeten. Daarin schuiven we de geleidingsprofielen van de verandazonwering. De kast - waarin de motor en het doek zitten - schuiven we op de geleiders. Het resultaat: een zelfdragende constructie. We moeten de kast dus niet tegen de muur bevestigen."
"Voor de verticale screens dezelfde werkwijze: we monteren geleidingsprofielen bovenop de bestaande raamprofielen en installeren de zelfdragende kast op geleiders."

Luchtcirculatie

"Een extra voordeel van deze montage: tussen de beglazing en het doek kan lucht circuleren. En dat versterkt het koelend effect."

Kleur en perforatie

Het doek zelf dan. Twee belangrijke aspecten: kleur en perforatiegraad. "Het is logisch dat een donker doek meer zon buiten houdt." Meer daarover en het aspect privacy in ons artikel Rolluiken of screens?

De bediening

Voor de bediening heb je de keuze tussen een schakelaar en een afstandsbediening. Al dan niet in combinatie met automatisatie. Denk aan een zon- en/of windwachter. Of domotica. In ons artikel Automatiseer en maximaliseer: actieve zonwering! lees je er alles over. "Een windwachter is altijd interessant. Maar maak je niet ongerust: onze windvaste screens kunnen tot 130 kilometer per uur aan", besluit Hamelinck.

Nieuwe veranda

Na de renovatiemogelijkheden, over naar de 'nieuwbouwveranda'. Alle opties liggen open, maar hoe maak je een verstandige keuze op het vlak van zonwering? Met het juiste ontwerp en idem glaskeuze. Emilie Simoens verduidelijkt.

Ontwerp

"Er zijn twee soorten veranda's", vertelt Simoens. "De volledig glazen en die met een platdak en lichtstraat. Die laatste zijn de zogenaamde leefveranda's." Veel hangt natuurlijk af van de uiteindelijke locatie. Een veranda op het zuiden of één op het noorden? Een enorm verschil qua hoeveelheid en intensiteit van de lichtinval. Aan jouw verandabouwer om een uitgekiend ontwerp uit te tekenen.

Screens

"Bij een leefveranda beschermt het platte dak tegen te veel zon. De lichtstraat zorgt dan weer voor voldoende licht. Maar ook hier zijn screens een must voor de verticale raampartijen. Zelfs met de juiste beglazing."

Beglazing

En dat brengt ons bij stap drie voor een optimaal comfort in je leefveranda: zonwerende beglazing." Dit kwam eerder al ter sprake in het artikel De grootste fouten bij veranda's. "Dit type glas heeft een bepaalde zon- en lichtweringsfactor. Meestal in een 70/30-verhouding: 70 % warmte- en 30 % lichtblokkering. Je herkent deze beglazing aan zijn lichtblauwe schijn", besluit Simoens. "Het gevolg van de kleurfilter."


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/veranda-en-bijgebouwen/veranda/hoe-hou-je-een-te-opdringerige-zon-buiten/