livios logo

Veranda bouwen? Vermijd deze grootste fouten!

Weinig lichtinval of - integendeel - verblinding, condens op de ramen, muffe lucht, een bakoven in de zomer en een diepvries in het tussenseizoen, ... Het zijn stuk voor stuk pijnpunten die je veranda kraken.

Hoe vermijd je die tegenvallers? We gaan per onderdeel na waar het in de praktijk al eens durft mis te lopen, maar vooral: hoe je die fouten kan uitsluiten. Komt niet aan bod: alles rond vergunningen.

1. Denk na over het ontwerp

Laat altijd een ontwerp maken. Zo weten zowel jij als de verandabouwer waar jullie aan toe zijn en kan die laatste jouw verwachtingen meteen toetsen. Let er ook op dat de stijl van je veranda in het verlengde ligt van die van je woning. Alleen zo vormt alles een mooi geheel. En pas je tuinrichting aan op je veranda, en niets andersom. Inplanting, oriëntatie en de juiste dakkeuze zijn enorm bepalend. Ook een belangrijk aandachtspunt: de correcte plaatsing van de uitgangen naar de tuin of oprit.

veranda

Zoals elk (ver)bouwproject, begint de veranda van jouw dromen met een goed ontwerp.

Foto Oben
  

Veranda terras tuin

Een veranda wordt in de meeste gevallen ergens tegengebouwd. Zorg ervoor dat die basis goed zit.


© Getty Images  

2. Zorg dat de basis goed zit

Schenk genoeg aandacht aan de fundering. Die is van kapitaal belang en moet daarom op een degelijke manier worden uitgevoerd. De vloerplaat moet geïsoleerd zijn en voorzien worden van een vochtscherm. Zo sluit je condensvorming uit. Zomaar een veranda bouwen op een bestaande verharde buitenvloer kan vochtproblemen met zich meebrengen.

3. Ga voor de juiste beglazing

Veranda’s bestaan voornamelijk uit glas, het is dus uiterst belangrijk dat de juiste beglazing wordt gekozen. Je kiest best voor een beglazing met een lage zonnefactor en natuurlijk een goede isolatiewaarde (Ug-waarde). Bij schuin liggende (dak)beglazing wordt de Ug waarde altijd minder goed; je gebruikt best minstens een Ug-waarde van 1,0 voor het isolerend dubbel glas. Het gebruik van drievoudige beglazing heeft als voordeel dat de Ug-verliezen van verticaal naar schuinliggende beglazing minimaal zijn. Het weegt wel meer, wat rechtstreekse gevolgen heeft voor de grootte van bouwdelen. Naast de U-waarde van de beglazing moet je zeker ook rekening houden met de U-waarde van het raamkader. Vervang je aluminium kader bijvoorbeeld door een minder geleidend materiaal, waardoor de randen beter isoleren.

Hou ook rekening met de lichttoetreding en zonwering. Als de veranda een leefruimte moet worden, kies dan voor het dak een glastype met een lichttoetreding lager dan 70 % om het felste licht buiten te houden. Om oververhitting tegen te gaan, vooral voor zuid- en westgerichte veranda's, is glas met de juiste zonnefactor belangrijk. Voor dakbeglazing zijn er beglazingen met zonnefactor van 28% en zelfs lager. Voor verticale beglazingen kan je een beglazing kiezen met een iets hogere zonnefactor. Voor je eigen veiligheid: waar nodig moet dat glas voldoen aan de norm NBN-S23-002. Zo ben je zeker dat het risico bij glasbreuk tot een minimum beperkt blijft.

veranda zonwering screen

Hou ook rekening met de lichttoetreding en zonwering.

Foto Wilms rolluiken en zonwering
  

zonwering veranda

Werk met stabiele profielen van staal, aluminium of hout.

Foto Brustor
  

4. Kies de correcte profielen

Voor veranda's moet je werken met stabiele profielen van materialen als staal, aluminium of hout. Pvc is meestal niet geschikt. De profielen ondersteunen in heel wat gevallen de dakconstructie. Voor de stevigheid zijn brede kozijnprofielen dan ook de beste oplossing. Soms is het nodig om extra verstevigingen in de muur of het dak te voorzien om het gewicht te verdelen over de fundering.

Ook de factor isolatie steekt natuurlijk de kop op. Het is daarom erg belangrijk dat je thermisch onderbroken profielen gebruikt. Anders vormen ze koudebruggen, waardoor er onnodig warmte verloren gaat en er condensatie ontstaat.

5. Isoleer en vermijd vocht

Isolatie kwam al aan bod bij de beglazing en de profielen, maar verlies het totaalplaatje niet uit het oog! De correcte en juiste hoeveelheid isolatie is tegenwoordig natuurlijk een must. Maar overdrijf niet. Misschien is de bestaande woning zelf wel niet zo goed geïsoleerd? Stem het isolatieniveau af op het uiteindelijke gebruik van je veranda en in welke mate je woning is geïsoleerd of je van plan bent te isoleren. Een passieve veranda tegen een oude ongeïsoleerde woning heeft weinig zin.

Isolatie rendeert pas optimaal als je de lijn consequent doortrekt: niet enkel het glas, maar ook de muren, vloer, woning en bouwknopen! Het heeft geen zin om een dikke trui en een jas te dragen als je blootvoets op het ijs staat. De juiste uitvoering en het respecteren van aansluitdetails en bouwknopen zijn zeer belangrijk om latere vochtproblemen te vermijden. De ervaring en knowhow van je aannemer spelen hierin een grote rol.

Een veranda wordt vaak tegen bestaande constructies aangebouwd. Een vochtkering en isolatie tegen de woning is dan ook zéér belangrijk. In veel gevallen loopt de buitenmuur van binnen naar buiten door. Dit resulteert in één grote koudebrug. Gevolg: gevaar voor condensatie en schimmelvorming. De oplossing is correct isoleren tot in de fundering toe. Bestaande achtergevels zijn trouwens vaak foutief opgebouwd zodat vocht vanonder uit 'opkruipt'. Deze aansluiting laat je best over aan vakmannen met kennis van zaken.

6. Voorzie in ventilatie

Tot slot een gegeven dat vaak aansluit bij vochtproblematiek: ventilatie. Hetzelfde recept zoals bij andere leefruimtes: ook in veranda's is ventilatie belangrijk om een goede luchtkwaliteit te garanderen. Een veranda gedraagt zich door dat al het glas vaak anders dan een traditionele woning. En wordt vaak minder goed verwarmd. De combinatie nieuw-bestaand heeft vaak ook invloed op het vochtpercentage in de woning. Loopt dit op, is een goede ventilatie in combinatie met verwarming noodzakelijk, om condensvorming te voorkomen.

Conclusie?

Een hele waslijst aan tips en advies. Even het noorden kwijt? We vatten alles nog eens beknopt samen.

  1. Net zoals bij een nieuwbouw of verbouwing: denk goed na over het ontwerp. Waar moet de veranda komen? Hoe groot? Welke functie moet ze vervullen? Bespreek je verlanglijstje met de verandabouwer en/of architect en bekijk de mogelijkheden.
  2. Zorg dat de basis goed zit. Is er een fundering nodig? Wat is de staat van de muren waartegen gebouwd wordt?
  3. Voor de beglazing zijn er verschillende aandachtspunten. Check niet alleen de thermisch isolerende capaciteiten, maar ook de akoestiek. Hou rekening met zonnewering en de factor lichttoetreding voor als de zon té opdringerig wordt.
  4. Welk materiaal je ook kiest, profielen moeten uiteraard stevig zijn. Het heeft ook geen zin te investeren in goed isolerend glas als je profielen koudebruggen zijn.
  5. Die laatste tip geldt voor je hele veranda. Zorg ervoor dat het hele isolatiepakket goed zit.
  6. Een goede ventilatie garandeert een gezond binnenklimaat ... en vermijdt vochtproblemen!

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/veranda-en-bijgebouwen/veranda/veranda-bouwen-vermijd-deze-grootste-fouten/