livios logo

Zo geniet je het hele jaar door van je veranda

Om het hele jaar door van je veranda te genieten, kan je niet zonder verwarming en/of koeling. Maar hoe pak je dat aan? We vroegen het aan Vincent Leus (Verandaland) en Nele De Broyer (Daikin).

Om het hele jaar door van je veranda te genieten, kan je niet zonder verwarming en/of koeling.

Foto Verandaland nv
  

“Met zonwerende beglazing wordt het niet gauw te heet. Verder kan je oververhitting vermijden met rolgordijnen of screens.”

Foto Verandaland nv
  

“Als je het hele jaar door van je veranda wil genieten, raden wij om een verwarmingssysteem te voorzien. Dat kan op drie manieren: je kan de cv-installatie uitbreiden, een pelletkachel plaatsen of een warmtepomp installeren.”

Foto Daikin Airconditioning Belgium
  

Verwarming is een must

“In de winter is de zon nooit sterk genoeg om een leefveranda te verwarmen”, zegt Vincent Leus, zaakvoerder van Verandaland. “Als je het hele jaar door van je veranda wil genieten, raden wij om een verwarmingssysteem te voorzien. Dat kan op drie manieren: je kan de cv-installatie uitbreiden, een pelletkachel plaatsen of een warmtepomp installeren.”

Een specifiek koelsysteem is volgens Leus niet altijd nodig. “Met zonwerende beglazing wordt het niet gauw te heet. Verder kan je oververhitting vermijden met rolgordijnen of screens.”

Optie 1: cv-installatie uitbreiden

Vincent Leus: “In dat geval trek je de bestaande cv-leidingen door naar de veranda. Ga wel na of je cv-installatie over voldoende capaciteit beschikt. Bovendien moeten de leidingen op voorhand onder de grond doorgetrokken worden, of door de muur geboord.”

De kostprijs van deze oplossing is afhankelijk van de specifieke situatie. “Maar om het energieverbruik te beperken, zorg je best voor een energiezuinige cv-ketel”, tipt Leus.

Optie 2: pelletkachel plaatsen

Pelletkachels vallen volgens Vincent Leus steeds meer in de smaak in de veranda. “Het is duurder dan je bestaande verwarming doortrekken, maar het is wel een erg energiezuinig en milieuvriendelijk alternatief, vanwege het hernieuwbare karakter van houtpellets. Bovendien zorgt een kachel voor extra gezelligheid in de winter.”

Wel opgelet: maak op voorhand goede afspraken met je verandabouwer. “Het is belangrijk dat hij de doorvoer van het rookafvoerkanaal via het dak volgens de regels van de kunst uitvoert, zodat er daarlangs zeker geen water infiltreert”, aldus Vincent Leus.

Optie 3: warmtepomp installeren

Optie drie is de warmtepomp. Nele De Broyer, marketingmanager van Daikin Belux, legt uit hoe je dat aanpakt: “Vooral lucht-luchtwarmtepompen zijn ideaal in een veranda omdat ze op vraag heel snel warmte produceren. Je kan er bovendien ook mee koelen in de zomer, wat zeker voor een ruimte met glas een pluspunt is. De meeste toestellen kan je uitrusten met een WiFi-controller om ze ook vanop afstand met je smartphone te bedienen.”

Om het benodigde vermogen te kennen, moet de warmtevraag berekend worden. “Dat gebeurt best door een installateur”, zegt De Broyer. “Hij houdt rekening met de grootte van de ruimte, de oriëntatie en de grootte van de glaspartijen. Maar in de meeste gevallen volstaat één binnenunit, aangesloten op één buitenunit. Voor grotere ruimtes kan je meerdere binnentoestellen aansluiten op één buitentoestel.”

Voor de plaatsing zijn geen extra breekwerken nodig. Er zijn verschillende modellen:

  • Wandmodellen: die naadloos aansluiten op de wand
  • Vloermodellen: eenvoudig te installeren en compacter dan radiatoren
  • Plafondmodellen: die je volledig kan laten wegwerken in een vals plafond

Afhankelijk van het model betaal je volgens Nele De Broyer 1.000 tot 2.500 euro (exclusief installatiekosten) voor een systeem van één binnenunit en één buitenunit.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/veranda-en-bijgebouwen/veranda/zo-geniet-je-het-hele-jaar-door-van-je-veranda/