Een zwembad aanleggen? Uit deze soorten kan je kiezen

Wil jij een zwembad plaatsen? Afhankelijk van de grootte en de bouwwijze van het zwembad, kan je kiezen tussen de meest uiteenlopende vormen en types.

Opbouwzwembaden

Meestal installeer je een opbouwzwembad volledig bovengronds, maar soms kan je het ook gedeeltelijk ingraven. Wil je een degelijk en eenvoudig zwembad plaatsen dat je meteen weer kan opruimen? Dan is een opbouwzwembad een volwaardige optie. Door de kleinere afmetingen is het wel minder geschikt voor de sportieve zwemmer die vooral baantjes wil trekken. Opbouwzwembaden zijn relatief goedkoop. Een bescheiden exemplaar heb je al vanaf 35 euro, eentje met een buizenstructuur kost je rond de 100 euro. Grote opbouwzwembaden met bijbehorende filterinstallaties kosten je al gauw enkele duizenden euro’s.

Tip: installeer je zelf je zwembad? Informeer je dan goed. De kwaliteit van veel opbouwzwembaden staat of valt met een correcte plaatsing.

Monoblockzwembaden

De meeste monoblockzwembaden bestaan uit polyester. De term monoblock betekent dat de badkuip bij dit type zwembad uit één stuk bestaat. Omdat ze ook in één stuk vervoerd worden, zijn de afmetingen beperkt. Sommige fabrikanten proberen die beperking te omzeilen door monoblocksystemen uit verschillende delen aan te bieden. Een belangrijke troef van monoblockzwembaden? De snelle plaatsing. Bovendien is de afwerking van het zwembad erg strak. Het oppervlak van de kuip is spiegelglad en naadloos uitgevoerd.

Lees ook: Zo verwarm en onderhoud je je zwembad (zonder je blauw te betalen)

Bouwkundige zwembaden

Kies je voor een traditioneel bouwkundig zwembad? Dan kan je alle kanten uit qua vorm en formaat en kan je het zwembad perfect laten aansluiten op de bestaande (tuin)architectuur. Dit zwembadtype wordt ingegraven en bestaat ruwweg uit een betonnen basis die je naar jouw wens kan afwerken met (mozaïek)tegels, folie, polyester, … Ben je een ervaren klusser? Dan kan je je wagen aan de bouw van een bouwkundig zwembad. De voorwaarde is dat je je vooraf goed informeert. Moeilijke afwerkingstechnieken, zoals de plaatsing van kleine mozaïektegels, laat je best aan specialisten over. Bouwkundige zwembaden variëren enorm in grootte en afwerking. Daarom valt er moeilijk een prijskaartje op te plakken. Dit artikel geeft je een idee van de richtprijs.

Opblaasbare zwembaden

Opblaasbare zwembaden zijn vooral bekend als kleine kinderbadjes. Ze zijn ook bruikbaar voor grotere exemplaren als ze uit stevig rubber bestaan. Het grote voordeel is dat je ze makkelijk kan plaatsen: met een speciale pomp staan ze op een paar uur recht. Bovendien kan je ze op het einde van de zomer terug aflaten en opbergen: ideaal als je verhuisplannen hebt, maar toch nog een zwembad wil kopen.

Zwemvijvers

Een zwemvijver ziet er uit als een gewone vijver, maar is eigenlijk een natuurlijk ogend zwembad. Een zwemvijver heeft meestal rechte wanden, een vlakke bodem en een trapje om in en uit te stappen. Onderschat wel de plaatsing van een zwemvijver niet! Ga in zee met een ervaren tuinaannemer die goed op de hoogte is van de grondsamenstelling en de stand van het grondwater in de omgeving.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media