livios logo

Prijswinnende stadstuin verrast met een unieke zwemvijver en sfeer

Meer privacy, een zwemvijver én een natuurlijke sfeer: met die eisen ging tuinarchitect Annabelle Tieter aan de slag voor het ontwerp van een unieke stadstuin in hartje Gent. En het resultaat is magnifiek. Meer zelfs, het ontwerp werd bekroond met brons in de categorie ‘Kleine tuinen’ bij de wedstrijd van De Vlaamse Tuinaannemer. Kijk mee binnen!

Na de renovatie van hun oude herenhuis in de Gentse binnenstad, wilden de bewoners ook hun ommuurd stadstuintje laten aanleggen. Daarvoor klopten ze aan bij De Telder Tuinen met enkele wensen op het verlanglijstje: een zwemvijver, een natuurlijke, groene sfeer en voldoende privacy om optimaal van de tuin te kunnen genieten.

Maatwerk

“Al deze wensen zijn in het ontwerp verwerkt”, vertelt Annabelle. “En daar was maatwerk voor nodig. Eigen aan oude huizen is dat er geen enkele muur recht loopt. En dat geldt ook voor deze tuin.” Daarom koos Annabelle voor een ontwerp met schuine lijnen. De uitvoering van het ontwerp gebeurde volledig door Mathieu De Telder, de partner van Annabelle, en zijn team.

De telder tuinen


© De Telder Tuinen  

De Telder tuinen


© De Telder Tuinen  

De Telder tuinen


© De Telder Tuinen  

De Telder tuinen


© De Telder Tuinen  

Altijd ergens zon

De westgerichte tuin is zo’n 125 m2 groot: 20 meter lang en 6 à 7 meter breed. “Achteraan in de tuin geniet je van de ochtendzon, ’s middags staat de zon op de zwemvijver en achterkant gericht en in de namiddag geniet je volop van de zon op het terras aan de woning en het dakterras op de moderne uitbouw aan de woning.”

✔️Zwemvijver

Het absolute pronkstuk in de tuin is de zwemvijver met een prachtige rand in cortenstaal. “Voor een mooi effect geeft de langwerpige vijver een knik aan de kant van de muur. De bewoners wilden de vijver ook liefst zo dicht mogelijk bij deze muur, wat de nodige graaf- en verstevigingswerken met zich meebracht. Alles moest ook door de garage, dus we hadden een beperkte toegang om de put voor de vijver te graven en het materiaal naar binnen en buiten te brengen.”

Het water oogt erg helder. “Een filterzone met lava en waterplanten, zoals irissen, zorgt voor een natuurlijke zuivering van het water. In de rand tussen de muur en de vijver groeien Japans bloedgras en een rij Toscaanse jasmijn.”

De Telder tuinen


© De Telder Tuinen  

De Telder tuinen


© De Telder Tuinen  

De Telder tuinen


© De Telder Tuinen  

De Telder tuinen


© De Telder Tuinen  

De Telder tuinen


© De Telder Tuinen  

De Telder tuinen


© De Telder Tuinen  

De Telder tuinen


© De Telder Tuinen  

De Telder tuinen


© De Telder Tuinen  

✔️Privacy

Iedereen houdt van een tuin waarin je kan ontspannen zonder nieuwsgierige blikken van de buren of veel inkijk. Annabelle voorzag in het ontwerp twee spandraden boven het achterste terras. “Langs die draden groeit blauwe regen die zo voor een beschut gevoel zorgt. Ook voorzag ik langs de muur enkele wintergroene bomen, zoals steen- en kurkeik.” Om instant privacy te garanderen, koos Annabelle voor bomen die al wat groter waren. “Zo hoeven de bewoners geen jaren te wachten tot de bomen voldoende beschutting bieden tegen inkijk.”

✔️Natuurlijk groen

Aan de derde wens, een natuurlijke sfeer, kwam Annabelle tegemoet met een mix tussen wintergroene en niet-wintergroene planten. “Zo is er het hele jaar door wat te beleven in de tuin, ook in de donkerste maanden. Voor het natuurlijke aspect liet ik verschillende plantensoorten wat door elkaar groeien in plaats van strakke borders te voorzien. En de sfeervolle, indirecte verlichting maakt het plaatje compleet. Voor de vijver kunnen de bewoners zelfs kiezen tussen meerdere kleuren licht. ’s Avonds geeft dat een prachtig effect.”

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/zwembad-en-vijver/vijver/56916/prijswinnende-stadstuin-verrast-met-een-unieke-zwemvijver-en-sfeer/