Principe natuurlijk zwembad onder de loep

Het concept 'zwemvijver' is zo'n twintigtal jaar geleden in Oostenrijk ontstaan. De zwemvijver biedt een andere kijk op het zwembad: zwemmen in een natuurlijke en ecologische omgeving, zonder het gebruik van chloorhoudende chemische producten.

Een zwemvijver combineert de geneugten van een zwembad met die van een vijver. U zwemt in zuiver, schoon water... maar wel in het gezelschap van kikkers, libellen en visjes. Maar een zwemvijver is vooral om naar te kijken, in elk seizoen. Specialisten maken een licht onderscheid tussen 'echte' zwemvijvers (met accent op het vijveraspect) en zwembaden met natuurlijke filtering. Die laatste zien er ietwat gestileerder uit, met een discrete of zelfs verborgen zone voor waterzuiverende planten en zonder gedierte in en rond het water. In dit artikel gaat onze aandacht vooral naar dit laatste type natuurlijke zwembaden.

Het principe

Een natuurlijk zwembad omvat twee duidelijk gescheiden zones: een zwemzone (waarvan minstens een gedeelte dieper is) en een (ondiepe) regeneratiezone. In tegenstelling tot de klassieke zwembaden waarvan het water met chemische producten gezuiverd wordt, maakt een natuurlijk zwembad gebruik van de zuiverende eigenschappen van planten om het water schoon en gezond te houden. De omvang van het zwembassin is doorslaggevend voor de grootte van de regeneratiezone. Over het algemeen wordt ervan uitgegaan dat beide zones ongeveer dezelfde afmetingen moeten hebben. Sommige firma's werken weliswaar met een 30/70 verhouding (30 % voor de regeneratie- en 70 % voor de zwemzone). Maar onthoud wel: hoe groter de filterzone, hoe beter! De regeneratiezone huisvest de planten. Het is de plek waar het water wordt gefilterd. De planten groeien tussen kiezels of vulkanisch gesteente. Door de afwezigheid van een plantaardige voedingsbodem, zijn ze verplicht hun voedingsstoffen uit het water te halen, waardoor het water wordt gefilterd en gezuiverd. Een pomp zorgt ervoor dat het water voortdurend via een ondergronds buizenstelsel onder de generatiezone van de zwem- naar de regeneratiezone stroomt. Door die circulatie komt er meteen ook voldoende zuurstof in het water terecht, wat noodzakelijk is voor het zuiveringsproces. De zwemzone wordt ontworpen als een traditioneel zwembad, zowel wat betreft de diepte (eventueel met een aparte zone voor kinderen en volwassenen) als materialen (ideaal is gewapend beton afgedekt met een liner). De (rechte of afgeronde) vormen van het zwembad en de afwerking van de boorden (rotsstenen, hout of tegels) benadrukken het al dan niet natuurlijke karakter van uw bassin. Algen die in het water zweven, verdwijnen meestal spontaan. Algen of ander vuil die zich aan de bodem vasthechten, kunt u mechanisch (met behulp van een stofzuiger) of manueel (met een lichte borstel) verwijderen. Let er ook op dat de boorden rond het zwembad niet te glad worden. Een bestaand klassiek zwembad kan trouwens probleemloos omgevormd worden tot een natuurlijk zwembad. Daarover meer in het artikel met de praktijkvoorbeelden. Tekst Stavie Deroc en Anne Mertens Openingsbeeld Bainéaris

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media