Natuurlijk zwemmen? 5 tips om je zwemvijver te onderhouden

Het klassieke zwembad krijgt stevige concurrentie van haar natuurlijke variant: de zwemvijver. De verschillen tussen beide types verdwijnen stilaan. Ook zwemvijvers zijn vandaag strak en stijlvol en vragen net als een zwembad een regelmatig onderhoud. Wij geven je vijf tips voor een zwemvijver in topconditie!

1. Hou het water op peil

Regen- en leidingwater zijn ideaal om een zwemvijver mee op te vullen. Put- of grondwater gebruik je alleen als het van op grote diepte is opgepompt. Hou het waterpeil zo constant mogelijk. Als je plots veel water bijvult, breng je het biologisch evenwicht in de war. Algen krijgen dan de kans om volop te groeien.

2. Maak de filterzone schoon

Haal regelmatig bladeren en ander groenafval uit de filterzone. Ze remmen het doorstromende water af en verminderen de filtercapaciteit.

3. Onderhoud de plantenfilter

Hou elk voorjaar grote kuis in de plantenfilter. Knip de oude en dode plantendelen weg. Zo voorkom je compostering en slibvorming. Ga wel niet te brut te werk. Knip enkele centimeters boven het waterniveau. Zo blijft luchttoevoer tot de wortels mogelijk en sterven de planten niet af.

4. Verwijder slib

Slib maakt zwemmen onaangenaam, want het woelt op tijdens het zwemmen. Het is ook de oorzaak van algengroei. Verwijder daarom het slib dat zich op de bodem verzamelt. Dat kan met een waterstofzuiger of zwembadrobot. Pomp wel nooit jouw zwemvijver volledig leeg. Water van tien jaar oud is gezonder dan nieuw water.

5. Onderhoud je filterplanten

Ideale filterplanten zijn gele lis, grote egelskop, kalmoes, beekpunge, lidsteng en waterkers. Spit na drie tot vier jaar de sterkste planten uit als ze beginnen te overwoekeren. Plant alleen de meest vitale stukken terug. Augustus is daar de ideale periode voor. Werk ineens de bovenste 10 tot 20 cm van het substraat grondig los. Kijk of het vol slib zit en vervang het indien nodig.

Bron: Ik ga Bouwen

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media