livios logo

Hét ecologisch zwembadalternatief? De zwemvijver!

Niets zo fijn als op een warme zomerdag of -avond een frisse duik nemen in je eigen tuin. Dat hoeft niet per se in een strak aangelegd zwembad. De zwemvijver is het ecologisch alternatief bij uitstek. Chemicaliënvrij, onderhoudsvriendelijk en een stuk goedkoper!

Een zwemwat?

Jean Vanhoof, adviseur bij ecoworks, en bekend van diverse tuin- en vijverpublicaties, omschrijft een zwemvijver als volgt: "Het is een zo natuurlijk mogelijk ogende zwemgelegenheid in de tuin waar mens, plant en dier zich goed voelen." Deze definitie omvat meteen alle belangrijke aspecten van deze milieuvriendelijke waterpartij.

Patrick O zwemvijver

Foto Viessmann Belgium bvba
  

houtskeletbouw houtskelet nieuwbouw huis woning zwemvijver Realisatie Arkana in Zoersel

Foto Arkana
  

Natuurlijke vormgeving…

Een zwemvijver kan je volledig in lijn met je persoonlijke smaak, de bestaande tuinomgeving en beschikbaar budget inplannen. Net zoals dat voor een zwembad geldt, kies je best een plaats uit die zeker zes uur per dag in het zonlicht baadt. De zon zal het water opwarmen en het natuurlijk zuiveringsproces bevorderen.

…en zuivering

Een zwemvijver bestaat uit twee delen, een zwem- en een filtergedeelte. In dat laatste gedeelte, dat ongeveer één vierde van de vijveroppervlakte uitmaakt, wordt het water op een natuurlijke manier gezuiverd door planten en nuttige bacteriën. De planten maken zuurstof aan en nemen het teveel aan voedingsstoffen in het water op. Ze worden in een filtersubstraat, meestal van lavasteentjes, geplaatst.

Zuurstofrijk

Een pompinstallatie in deze filterzone pompt het water voortdurend rond, zodat het zuurstofrijk blijft. Het gezuiverde water komt weer in het zwemgedeelte terecht en zo geniet je het hele jaar door van een kristalheldere zwemvijver. En dat zonder chemicaliën.

Graven maar

De installatie houdt - net zoals bij een zwembad - eerst en vooral graafwerken in. Een graafkraan klaart de klus. Dan is het tijd om de kuil klaar te maken voor de EPDM- of rubberfolie, het filtersubstraat en de planten. Ook de randen worden nu fijn afgewerkt. Eens het water erin zit, kan de pomp aan de slag. Die zorgt voor een permanente watercirculatie.

Flora en fauna

Doordat je zwemvijver volledig opgaat in zijn omgeving vinden verschillende diersoorten hun weg naar het zuiveringsgedeelte. "Insecten, amfibieën en vissen, maar ook vogels en kleine zoogdieren komen er zich na een tijdje wassen of voedsel zoeken", vertelt Jean Vanhoof. Om je vijver gezond te houden, is het belangrijk dat je de juiste plantensoorten kiest. "Ze moeten sterk zijn, snel groeien, veel bladmassa aanmaken en diep wortelen. Soorten zoals irissen en watermunt zijn onmisbaar. Hoe meer soorten, hoe beter."

Onderhoud

Een zwemvijver werkt volgens een biologisch proces, zonder dat je iets moet doen. "Om de twee weken moet je de wand borstelen en de bodem van het zwemgedeelte met een waterstofzuiger proper maken. Groot onderhoud blijft beperkt tot het jaarlijks snoeien van de waterplanten en regelmatig de filter vrijmaken van overtollig bladafval." De rest doet de vijver zelf!

Kostenplaatje?

"Voor een volledig afgewerkte zwemvijver van 8 bij 4 meter en een filtergedeelte van 2 bij 4 meter betaal je zo'n 30.000 euro", besluit Vanhoof. "Als je de onderhoudskosten meetelt, blijft dit nog altijd voordeliger dan een zwembad."

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/zwembad-en-vijver/vijver/het-ecologisch-zwembadalternatief-de-zwemvijver/