livios logo

Welk vijvertype past het best bij jouw tuin?

Wil jij een vijver in je tuin? Naargelang je budget en beschikbare oppervlakte kan je kiezen uit verschillende types.

Voorgevormde vijver

Een voorgevormde vijver is stevig en kan je makkelijk plaatsen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten kunststof en in verschillende afmetingen, vormen en diktes. Vaak is een voorgevormde vijver uitgerust met verschillende beplantingsniveaus en met een moerasrand voor een natuurlijke oeverbeplanting. Je bent wel gebonden aan de beschikbare en meestal kleinere formaten. Een voorgevormde vijver kan je wel makkelijk zelf plaatsen. Wil je weten hoe? Lees dan onze klus 'Een voorgevormde vijver plaatsen'.

 SMEERPUT SK 4 STRAKKE VIJVER EN KEERMUUR

Een voorgevormde vijver is stevig en kan je makkelijk plaatsen.

Foto O beton
  

EPDM vijver rond_nijkerk 002

Leg je je vijver aan met folie? Dan bepaal je zelf het formaat.

Foto Aquaplan
  

Vijver met folie

Leg je je vijver aan met folie? Dan bepaal je zelf het formaat: alles is mogelijk. Pvc- en EPDM-folie kan je kopen per rol of op maat laten maken. Dan zijn er geen lasverbindingen nodig aan de naden. Om je vijver met folie aan te leggen, mag je wel geen twee linkerhanden hebben. Ben je op zoek naar tips om zelf je vijver te maken met folie? Die vind je in onze klus 'Tuinvijver maken met folie'.

Gemetselde vijver

Als je je vijver metselt, kies je zelf het formaat. In de klus 'Tuinvijver metselen' lees je hoe je eraan begint.

Terrasvijver

Meet de beschikbare ruimte voor je aan een terrasvijver begint. Is je terras aan de kleine kant? Dan kan je een vijver in miniformaat aanleggen of kiezen voor een watervalletje, fontein, een standbeeld dat water laat stromen,… Kies in ieder geval een optie die in je buitenomgeving past. Je kan kiezen tussen verschillende materialen: houten wijnvaten, strakke granieten kubussen, kunststof bakken met een natuursteenlook en nog veel meer. Zorg zeker voor een vlakke ondergrond: je terrasvijver moet altijd waterpas staan. Voorzie ook een elektrische aansluiting in de buurt ervan. Zoals je kan lezen in onze klus 'Terrasvijver plaatsen', is de installatie vrij eenvoudig.

Tuin nieuw leven vijver

De installatie van een zwemvijver houdt vooral graafwerken in.


© Getty Images  

houtskeletbouw houtskelet nieuwbouw huis woning zwemvijver Realisatie Arkana in Zoersel

Een zwemvijver is een ecologisch alternatief voor een zwembad.

Foto Arkana
  

Zwemvijver

Een zwemvijver is een ecologisch alternatief voor een zwembad. Het is chemicaliënvrij, onderhoudsvriendelijk en een stuk goedkoper. Een zwemvijver kan je volledig in lijn met je persoonlijke smaak, de bestaande tuinomgeving en het beschikbaar budget inplannen. Kies best een plaats die zeker zes uur per dag in het zonlicht baadt. De zon warmt het water opwarmen en bevordert het natuurlijk zuiveringsproces.

Een zwemvijver bestaat uit een zwem- en een filtergedeelte. Het filtergedeelte beslaat ongeveer één vierde van de vijveroppervlakte en bevat planten en nuttige bacteriën die het water op een natuurlijke manier zuiveren. De planten maken zuurstof aan en nemen het teveel aan voedingsstoffen in het water op. Een pompinstallatie in de filterzone pompt het water voortdurend rond, zodat het zuurstofrijk blijft. Het gezuiverde water komt weer in het zwemgedeelte terecht en zo geniet je het hele jaar door van een kristalheldere zwemvijver. De installatie houdt - net zoals bij een zwembad - vooral graafwerken in.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/zwembad-en-vijver/vijver/welk-vijvertype-past-het-best-bij-jouw-tuin/