Betaal je niet blauw aan zwembadverwarming

Droom je van een zwembad? Dan is energieverbruik niet het eerste waar je aan denkt. Maar opgepast: laat je zwemplezier niet eindigen in een financiële kater!

  • zwembad vloer tegels
    Foto Westvlaams Tegelhuis

Het energieverbruik van een zwembad hangt af van verschillende factoren. Uiteraard is het volume de meest bepalende factor. Hoe grotere en dieper je zwembad, hoe meer energie het kost om het water zuiver te houden en op een aangename temperatuur.

10 uur filteren per dag

Een gemiddeld zwembad, van pakweg 10 x 4 m en 1,5 m diep, moet je bij intensief gebruik tot tien uur per dag filteren. Ken je het vermogen van de circulatiepomp, dan kan je zelf uitrekenen hoeveel elektriciteit dat jaarlijks kost.

Watertemperatuur

  •  tuinafwatering rooster puntafwatering roosterafvoer
    Foto ACO

Nog bepalend voor je energiefactuur, is de watertemperatuur. Heel relevant, want in België wordt bijna elk zwembad verwarmd. Koele kikkers halen hun hartje op in water van 25°C, maar de meeste mensen verkiezen temperaturen van rond de 28°C.

In het ideale geval gebruik je voor de zwembadverwarming alternatieve systemen, zoals een warmtepomp of zonnecollector. De kostprijs is aanzienlijk, reken op ongeveer 4.900 incl. btw voor een lucht-waterwarmptepomp, maar loont op termijn zeker de moeite.

Ben je handig, dan kan je een zonnecollector voor zwembadverwarming zelf installeren zoals je in dit klusartikel kan lezen. Lees ook het artikel 'Hoe verwarm ik mijn zwembad?'.

Weersomstandigheden en gebruiksduur

Ook de gebruiksduur heeft een belangrijke invloed op de energiekost. Trek je al baantjes vanaf eind maart en zwem je door tot half oktober, dan kost je zwembad meer dan wanneer je het alleen in het toppunt van de zomer gebruikt. In dat laatste geval geniet je waarschijnlijk ook meer van de gratis zonnewarmte. Hoewel, dat gaat niet altijd op. Vorig jaar was de zomer uitgesproken slecht, terwijl in het voorjaar al echte hoogzomertemperaturen opgetekend werden.

Zwembad isoleren?

  • Buitenverlichting
    Foto Delta Light

Het moge duidelijk zijn, een warm zwembad is kostbaar. Eén keer het water warm is, moet je warmteverliezen zo veel mogelijk beperken. Met een roldek bijvoorbeeld. Het meest gebruikt zijn de automatische rolluiksystemen, waarmee je met één druk op de knop het doek in of uit rolt.

Zeker doen! Want je zal zien dat water van 28°C op een frisse dag verdampt waar je bij staat. Maak er een gewoonte van om als je niet zwemt het zwembad af te dekken. Er bestaan ook roldekken uit isolerende lamellen. Deze houden de warmte nog beter in het zwembad.

Mag het helemaal groen? Kijk dan eens naar de zwembadlamellen met zonnecellen. Door de transparante bovenzijde en de zwarte onderzijde ontstaat een microbroeikaseffect. Maar dan met positieve effecten!

1.000 euro per jaar

Een gezin met drie kinderen en een zwembad van 60 kubieke meter, dus 60.000 liter water, liet aan Livios weten vorig jaar meer dan 1000 euro te hebben betaald aan energiekosten voor het zwembad. Te weten: ze maakten gebruik van een warmtepomp en van een rolluikmechanisme om warmteverlies zo veel mogelijk te beperken.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media