Stappenplan: hoe bereid je je tuin voor op een zwembad?

De vraag naar zwembaden piekt al enkele jaren, waardoor ook de wachttijden oplopen. Maar dat betekent niet dat je in die tijd zelf niets kan doen. Zo zijn er verschillende voorbereidingswerken die je zelf al kan voorzien.

Zelf voorbereidingen treffen

Heb je ook de stap gezet naar een eigen zwembad? En ben je aan het wachten tot de installateurs aan de slag kunnen? Weet dan dat je zelf al heel wat voorbereidend werk kan doen in afwachting van de plaatsing van een inbouwkuip.

De eerste stap is bepalen waar je zwembad moet komen. Je zwembad ligt idealiter in de buurt van een waterafvoer, wateraansluiting, en elektriciteitsvoorziening. Hou ook rekening met de ligging van je zwembad ten opzichte van het terras, de stand van de zon en de positie van je woning. Het is bijvoorbeeld handig als je niet te ver de tuin in moet.

Kwaliteit van je bodem

Eens je de locatie hebt bepaald, kan je beginnen met het uitzetten van de afmetingen en het uitgraven van de nodige diepte voor je zwembad. Weet dat je bij monoblok-zwembaden de afwerking van je zwembad kan personaliseren. Denk maar aan een tegenstroomsysteem of de kleur van je spots. Dus dat bespreek je best op voorhand goed met de zwembadbouwer vooraleer je een inbouwkuip bestelt.

Zeker ook aan te raden is een bodemanalyse. Daarbij meet de zwembadbouwer het niveau van het grondwater in jouw tuin, wat belangrijk is om een kwalitatieve plaatsing te garanderen. Bij een hoge grondwaterstand staat er namelijk meer druk op het zwembad. En dat weet je dus best op voorhand.

Grond uitgraven

Terwijl de zwembadbouwer jouw zwembad produceert en er alle door jou gekozen accessoires op installeert, wil je misschien zelf al de grond uitgraven. Maar weet dat dit een arbeidsintensieve klus is. Het vraagt ook de nodige expertise. Je zwembad moet perfect waterpas worden geplaatst. En als je teveel grond uitgraaft, heb je meer stabilisé nodig bij de plaatsing, en dat komt duurder uit. Goed voorbereiden is dus de boodschap als je deze klus zelf wil aanpakken.

Zwemklaar in zeven dagen

Is het zover en breekt de dag aan dat je kuip wordt geleverd en geplaatst? Weet dan dat je een doorgang nodig hebt van om en bij de drie meter om het zwembad tot in je tuin te krijgen. Als de grondwerken correct zijn uitgevoerd en alles waterpas staat, duurt het zo’n zeven dagen voor je zwembad echt zwemklaar is. Zo moeten ze het voldoende stabiliseren en de filtratie plaatsen. Daarna kan je het zwembad vullen met water. Daarvoor moet je ook op enkele dagen rekenen. Daarna wordt alles afgewerkt met boordstenen en eventueel een rolluik voor over het zwembad.

Klaar om je dromen om te zetten in concrete plannen? Laat je dan nu via onze nieuwe tool contacteren door een zwembadspecialist in jouw buurt en krijg professioneel advies op maat.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media