Bijna 30% meer zwembaden verkocht sinds begin van de coronacrisis

Voor het tweede jaar op rij kiezen veel Belgen ervoor om de zomervakantie in eigen land door te brengen. Het budget dat niet wordt gespendeerd aan een reis naar het buitenland gebruiken we nu om een vakantiegevoel in eigen tuin te creëren en daar hoort voor velen een eigen zwembad bij. “Het zal dan ook niet verbazen dat de verkoop in België met maar liefst 30% is gestegen sinds de coronacrisis”, aldus Filip De Weer, managing director van Leisure Pools en bestuurder van de afdeling Zwembaden binnen de Confederatie Bouw.

30% meer zwembaden

Dat zwembaden steeds populairder worden, is al jaren te merken aan de stijgende verkoop. “De verkoopcijfers zijn lang stabiel gebleven met ongeveer 3.000 zwembaden per jaar. Enkel tijdens de financiële crisis in 2007 en 2008 zagen we een lichte daling, maar sindsdien tekenen we jaarlijks een lichte groei op”, vertelt Filip De Weer. “Voor de coronacrisis uitbrak, werden er in België ongeveer 4.500 zwembaden per jaar verkocht. Sinds corona stellen we vast dat de verkoop met zo’n 30% is gestegen en zitten we ondertussen aan 5.500 tot 6.000 zwembaden per jaar.”

Diverse redenen

Dat we in eigen tuin op zoek gaan naar meer comfort speelt natuurlijk een grote rol in deze stijging, maar is volgens Filip zeker niet de enige reden waarom we vaker voor een eigen zwembad kiezen. “De stijgende temperaturen en het toegenomen onveiligheidsgevoel speelden al voor de coronacrisis een rol in de aankoop van een eigen zwembad. Nu zijn de reisbeperkingen voor velen uiteraard de beslissende factor. Toch zien we dat de meesten de aankoop van een zwembad al enkele jaren overwegen en het dus zeker geen impulsaankoop is.” Daarnaast wijst Filip ook op de nieuwere technieken die de kost om je zwembad te verwarmen halveren en de lage rente die het fiscaal interessant maakt om te investeren in een eigen zwembad.

Klein maar fijn

Waar we vroeger een groot zwembad verkozen, zien ze bij Leisure Pools dat meer en meer mensen nu voor een kleiner zwembad kiezen. “De populairste keuze vandaag is een bad van negen meter op vier, maar een zwembad van acht meter op drie wordt bijna net zo vaak gevraagd. Bovendien zien we dat de zevenmeterbaden alsmaar vaker verkocht worden en er ook steeds meer vraag is naar baden van zes, vijf of vier meter lang. Mensen willen een ‘plunge pool’ waar ze zich in kunnen amuseren met de kinderen in plaats van een groot bad om baantjes te trekken.”

Prijskaartje

Het prijskaartje dat aan je eigen privézwembad vasthangt, is natuurlijk afhankelijk van de afmetingen en de opties die je kiest. “Zo heb je al een klein zwembad voor 40.000 euro, inclusief btw, maar we zien dat het gemiddelde zwembad vandaag in de prijsklasse tussen 55.000 en 65.000 euro zit. Dan heb je een verwarmd zwembad van negen meter op vier, afgedekt met een automatisch rolluik en inclusief automatisatie voor de ontsmetting en een optimale zuurtegraad van het water”, zegt Filip.

Verhardingen

Is het budget voorhanden? Dan moet je er enkel nog op toezien dat je ook de juiste nutsvoorzieningen hebt. Denk dan vooral aan een elektriciteitsaansluiting voor de technische ruimte en een aansluiting op de riolering voor de afvoer van vuil water. “Daarnaast voorzien we ook een overloopbeveiliging zodat wanneer het zwembadwater wordt aangevuld met regenwater het overtollige water eenvoudig kan worden afgevoerd. Die beveiliging sluiten we het liefste aan op een verliesput omdat het zwembad op die manier geen extra belasting vormt als we spreken over verhardingen in de tuin, maar eerder een ontlasting. Het zwembad wordt als buffer gebruikt tijdens hevige regenval en het water wordt via de verliesput in de grond geloosd. Zo kan een zwembad helpen om de gevolgen van verhardingen terug te dringen.”

Tip

Voor wie een eigen zwembad wil kopen en op zoek is naar een installateur heeft Filip nog een kleine tip: “De populariteit van zwembaden heeft ervoor gezorgd dat er veel bedrijven zijn bijgekomen in onze sector die hun graantje willen meepikken van het succes. Helaas heeft niet iedereen even goede bedoelingen en doe je er, zeker bij startups, goed aan om de financiële situatie van je installateur op voorhand even te controleren. Zo ben je zeker dat je voldoende garanties hebt op korte én lange termijn.”

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media