livios logo

Hoe verwarm ik mijn zwembad?

Een watertemperatuur van 26 à 28 graden is een must voor wie wil genieten van zijn buitenzwembad. Omdat het klimaat ons hiervoor al te vaak in steek laat, is verwarming nodig. Samen met Carlo De Cock van zwembadbouwer De Cock E & C overlopen we de verschillende mogelijkheden om je zwembad op temperatuur te krijgen. "Er zijn drie grote systemen om je buitenzwembad te verwarmen: de warmtepomp, een warmtewisselaar en zonnepanelen."

Warmtepomp

Let op de COP-waarde

Foto Livios
  

De meest populaire oplossing is de warmtepomp. Carlo De Cock: “Vooral een pomp die de warmte uit de lucht onttrekt, is interessant. De installatie van een grondwarmtepomp is complexer en haalt ook een iets lager rendement. Het assortiment aan toestellen van de vele leveranciers is groot. De grootste misverstanden zitten in de COP-waarde. Dit is de verhouding tussen de energie die nodig is om de warmtepomp aan te drijven en de warmte die het toestel afgeeft. Hoe hoger, hoe beter. Alleen moet je goed kijken wat beloofd is, bij welke buitentemperatuur. De waarde zal hoog zijn wanneer je het water nauwelijks enkele graden wil opwarmen. Hier durven sommige leveranciers nogal eens misbruik van maken. Vergelijk het met de belofte voor een energiezuinige auto die amper vier liter per honderd km verbruikt. Dat kan, maar dan wel enkel als je er nauwelijks sneller dan 70 km per uur mee rijdt.”

Prijs

Het prijskaartje voor de warmtepomp is het hoogst vergeleken met de andere systemen. De Cock: “Maar hier staat tegenover dat deze investering zich na verloop van tijd terugbetaalt. Een warmtepomp geeft immers (veel) meer energie af dan ze verbruikt. Weet wel dat een warmtepomp voor een zwembad niet combineerbaar is met die van de woning. Een warmtepomp geeft de warmte rechtstreeks aan het zwembad af. Er komt geen boiler aan te pas. Bovendien is het perfect mogelijk om het (elektrisch) verbruik van de warmtepomp terug te dringen door ze te combineren met PV-panelen.”

Warmtewisselaar


  

Een andere methode is de warmtewisselaar. De Cock: “Goedkoop in aanschaf, maar snel tot vijf maal duurder in verbruik. Wel ben je hiermee verzekerd dat je altijd voldoende warm water hebt, zeker in de winter.“Je kan stellen dat dit een langwerpige buis is waarin op zijn beurt een spiraalvormige buis met warm water zit. Langs deze spiraal stroomt het zwembadwater dat zo warmte uitwisselt. De warmte van de spiraal wordt op de juiste temperatuur gehouden op basis van stookolie. Toen stookolie amper iets kostte, was dit interessant. Nu al veel minder.”

Zonnepanelen


  

Foto Livios
  

Zonnepanelen kunnen nog een ander alternatief vormen. Opgelet, je mag de zwembadversie niet verwarren met de panelen van de zonneboiler of van een pv-installatie. “Deze panelen worden ook doorstromers genoemd. Het gaat om zwarte plastic buizen waardoor het water loopt dat in rechtstreeks contact met het zwembad staat. De zon doet de rest. De panelen of buizen- ook te verkrijgen in koepelvorm - zijn goedkoper dan de warmtepomp. Maar wanneer er geen zon is, is er geen energie en dus ook geen warmte. Een warmtepomp levert al rendement vanaf een graad of acht en dan moet er niet eens zon zijn. Bij zonnepanelen heb je minder controle over de warmte waar dat bij een warmtepomp bijna altijd in orde is.”

Elektrische doorstromer

Om volledig te zijn, vermelden we nog de elektrische doorstromer. “Het is een inox-element met binnenin iets wat je met een waterkoker kan vergelijken. Het water warmt elektrisch op, wat meteen verklaart waarom het zo duur is in verbruik. Wij verkopen het enkel nog om een systeem te vervolledigen om nog enkele graden extra te winnen. Bijvoorbeeld wanneer je een warmtepomp voor je woning hebt, maar deze levert niet voldoende energie voor je zwembad dan kan je het systeem vervolledigen met een doorstromer.”

Zeker zo belangrijk als het verwarmingssysteem is een goede isolatie van je zwembad. "Liefst 85 % van de warme gaat verloren via het wateroppervlak. Een investering in een rolluik of overkapping valt zeker aan te raden." Lees ook 'Betaal je niet blauw aan zwembadverwarming'.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/zwembad-en-vijver/zwembad/hoe-verwarm-ik-mijn-zwembad/