livios logo

Zwembadverwarming installeren: zo geniet je ook bij minder warm weer

Nu velen deze zomer hun vakantie in eigen tuin doorbrengen, zijn zwembaden populairder dan ooit. Als je niet wil dat het weer een pretbederver is, dan is zwembadverwarming een must. Zo is je zwembad altijd aangenaam warm en kan je ook op minder warme dagen een plonsje wagen. Zonnecollectoren of warmtepompen zijn hiervoor de ideale oplossing.

Wil je je zwembad op een ecologische manier verwarmen? Dan zijn zonnecollectoren of een warmtepomp een goede optie. Zonnecollectoren halen gratis energie uit de zon, beperken de uitstoot van broeikasgassen, zijn makkelijk te installeren en hebben weinig onderhoud nodig. Ze zijn ook vrij goedkoop: je betaalt enkel de aankoopkosten en geen energiekosten. Op zonnige dagen garanderen ze ook een hoog rendement. Warmtepompen daarentegen halen constant een hoog rendement, ook op dagen dat het bewolkt is. Ze zijn in vergelijking met zonnecollectoren wel iets duurder in aankoop. Ontdek hier welke methode het beste is voor jouw zwembad.

 tuin rooster zwembad afwatering

Wil je je zwembad op een ecologische manier verwarmen? Dan zijn zonnecollectoren of een warmtepomp een goede optie.

Foto ACO House & Garden
  

zwembad tuin terras

Wil je de gewonnen warmte niet verliezen? Dek je zwembad dan ’s nachts af met een zeil of roldek.

Foto LPW Pools
  

Gratis warmte

Het principe van een zonnecollector is eenvoudig. Het zwembadwater loopt door een buizensysteem dat opgewarmd wordt door de zon. De buizen geven op hun beurt warmte af aan het water dat in je zwembad terecht komt. Op die manier kunnen zonnecollectoren van mei tot september zorgen voor meer dan de helft van de energie die je nodig hebt. Op zonnige dagen kan de installatie het zwembadwater volledig verwarmen.

Zelf installeren

Een zonnecollector voor je zwembad installeren, is een klus die je ook zelf kan uitvoeren als je een beetje handig bent. Bij een systeem dat je zelf plaatst, krijg je meestal één lange buis meegeleverd. Deze moet je eerst op maat snijden zodat je het buizensysteem kan opbouwen. Daarna moet je enkel nog de zonnecollectoren bevestigen en aansluiten. Het dak is de meest ideale plaats hiervoor, maar je kan ze ook bovenop je carport of op je gazon bevestigen, zolang hier veel zonlicht is. Zelf aan de slag? De klus 'Zonnecollector voor zwembadverwarming installeren' overloopt alle stappen tot in de kleinste details.

Tip: afdekzeil

Wil je de gewonnen warmte niet verliezen zodra je zwembadwater op temperatuur is? Dek je zwembad dan ’s nachts af met een zeil of roldek. Hieronder is het warmer dan buiten, waardoor het water beter op temperatuur blijft. Er bestaan ook geautomatiseerde systemen, waarmee je het doek automatisch open of dicht rolt. Bovendien is een afgedekt zwembad ook veiliger voor kinderen. Ontdek meer tips voor kindvriendelijk zwemplezier.

Lees ook:

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/rondom-het-huis/zwembad-en-vijver/zwembad/zwembadverwarming-installeren-zo-geniet-je-ook-bij-minder-warm-weer/