Hoe plaats ik een betonnen sokkel voor mijn watertank?

Vraag

In onze stal moeten wij een betonnen plaat van 2 meter op 2 meter om een watertank van 3.000 liter (zonneboiler) op te plaatsen. Het vat steunt op een circel met een diameter van ongeveer 1,20 meter.

Eerst werd ons aangeraden een put te graven van 60 cm diep en deze vol te storten met beton. Toen ik iemand anders hierover zag die tweede persoon hier een risico: deze massa beton is overdreven en levert gevaar voor de kelder onder de woning die dicht bij deze plaats ligt. Een wand is naast de keldermuur voor zo'n 30 cm.

Er werd ons aangeraden de put weer op te hogen met stabilisé en een trilplaat. en slechts 20 à 30 cm gewapend beton te gieten. De put was al gegraven en nu blijkt er zo'n 20 à 30 cm water in te staan, vermoedelijk grondwater.

Wat nu? Mag stabilisé op het water (dat min of meer wegpompt, maar zeker nooit helemaal) en de modder gestort worden? Of heb ik me laten bang maken door het tweede advies en volgen we het eerste advies: plastiek in de put en meteen kappen (60 cm diep op 2 m x 2 m)?

Antwoord

Dit is moeilijk te achterhalen vanop afstand. We raden je aan een expert ter plaatste te laten komen om dit uit te klaren. Best schakel je een stabiliteitsingenieur in. Deze achterhaalt de draagkracht van de vloer en geeft meer duidelijkheid over hoe je de watertank kan installeren. 

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Fundering

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

Duurzaam bouwen? Kies voor beton

Coeck nv

Duurzaam bouwen? Kies voor beton

Hoe natte keldervloer definitief oplossen?

Vochtbestrijding TIBAS

Hoe natte keldervloer definitief oplossen?

Betonnen prefab werkputten en smeerkelders

O beton

Betonnen prefab werkputten en smeerkelders

Architectonisch sierbeton van SVK

SVK

Architectonisch sierbeton van SVK

3 manieren om je kelder waterdicht te maken

Aquaplan

3 manieren om je kelder waterdicht te maken

Geïsoleerde vloeren

Evolution Products

Geïsoleerde vloeren