Kelder waterdicht maken

Foto: ETIB nv  
Foto: ETIB nv  

Een kelder moet ondanks het aanwezige grondwater perfect waterdicht zijn en blijven. Algemeen geldt: hoe hoger het grondwaterpeil, hoe lastiger (en duurder) het is om je kelder waterdicht te maken (en te houden).

Laag grondwaterpeil

Als de hoogste grondwaterspiegel lager ligt dan de vloerplaat van de kelder, heb je geluk. Dan kan je in principe geen problemen hebben met opstijgend water dat via de keldervloer naar binnen dringt. Je moet wel de keldermuren beschermen tegen sijpelwater. Daarvoor wordt het metselwerk eerst gecementeerd met metselmortel.

Als er een risico op tijdelijk stuwend water of op zettingsscheuren bestaat, is een plastisch bitumenderivaat of een zelfklevend dichtingsmembraan meer geschikt dan vloeibare producten. Het spreekt voor zich dat je bij deze behandeling zeer nauwgezet te werk moet gaan.
Vloeibare producten zijn meestal wel beter en gemakkelijker toepasbaar op onregelmatige ondergronden dan voorgevormde en zelfklevende producten. Ook noppenfolies en drainagematten zijn geschikt als barrière tegen sijpelwater, maar deze zijn nooit volledig waterdicht en moet je daarom combineren met andere waterdichtingssystemen.

Een andere oplossing tegen sijpelwater bestaat uit noppenmatten van polyethyleen. Matten met dubbele noppen en met verticale drainagesleuven genieten de voorkeur omdat alleen deze ook ter hoogte van de overlappingen een echte waterdichting tegen doorsijpelend water bieden.

Hoog grondwaterpeil

Als de grondwaterstand wel hoger ligt dan de vloer van je kelder, zijn er verschillende methoden om je kelder toch waterdicht te maken. Je moet de wanden (laten) behandelen zo hoog als het hoogst te verwachten grondwaterniveau, met nog een extra veiligheidsmarge van 20cm. Daarboven volstaat het om de muur af te cementeren en in te smeren met een bitumenderivaat zoals hierboven omschreven. De waterdichtingsproducten, zijn niet goedkoop en werken alleen als je ze naar behoren gebruikt. Volg daarom nauwgezet de raadgevingen van de handelaar of de fabrikant als je de waterdichting zelf wil uitvoeren. Een kleine onnauwkeurigheid kan je later veel narigheid bezorgen.

Het voorbereidende werk - zowel bij nieuwbouw als bij oude kelders - is van groot belang voor de werking van deze producten. Alle verfresten, bekistingsoliën, mortelresten en ander vuil moet je zeer grondig verwijderen. Doe dit liefst zonder chemische reinigingsmethoden. Opgelet: deze behandeling vereist ‘gezonde voegen’. Verkeren de voegen niet meer in goede conditie, zul je ze moeten uitkappen en opnieuw voegen.

Behandeling aan de binnenzijde

Een kelderdichting langs de binnenzijde moet je zien als een laatste redmiddel en geeft geen garantie op een 100% waterdichte kelder. Hou er ook rekening mee dat je geen meubels vlak tegen de muur mag zetten, dat je niet zomaar mag schroeven of boren in de muur en dat je de waterdichtingsproducten niet met eender welke verf mag overschilderen. Besteed veel aandacht aan de kimnaad, de aansluiting van de vloer en de wand. Deze voeg wordt het best open gekapt (ongeveer 2cm), gereinigd en opgevuld met een daarvoor bestemd product.
Vergeet ook niet om een extra waterdichting aan te brengen aan de buitenzijde, ter hoogte van het maaiveld.

Koud in de kelder?

Ook al is je kelder perfect waterdicht gemaakt, het zal nooit een ‘normale’ woonruimte zijn. Het grootste nadeel is dat je een kelder veel trager kan warm krijgen omdat de muren volledig omgeven zijn door de ondergrond. Daarom is het niet onverstandig om je keldermuren te isoleren. Via de binnenzijde of aan de buitenkant. In dat laatste geval komt de waterafstotende isolatie tussen de waterkeringslaag en de drainagelaag.

Altijd als eerste op de hoogte van de laatste bouwtrends en nieuwtjes?

Schrijf je dan nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en volg het bouwnieuws op de voet. Bekijk laatste edities.

Door je in te schrijven, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met de gebruiksvoorwaarden. Meer informatie over de gegevensverwerking vind je in het privacy beleid.

Producten

Met interieurbeton gaan tijdloos design en leefcomfort hand in hand.

infobeton.be

Met interieurbeton gaan tijdloos design en leefcomfort hand in hand.

Gigant architectonisch beton

SVK

Gigant architectonisch beton

Grenzeloze mogelijkheden met betonbestrating

Coeck nv

Grenzeloze mogelijkheden met betonbestrating

Zelf een vloerplaat gieten voor nieuwbouw of renovatie

Qlikbeton

Zelf een vloerplaat gieten voor nieuwbouw of renovatie

Betonnen prefab werkputten en smeerkelders

O beton

Betonnen prefab werkputten en smeerkelders

Garantie voor je vochtoplossing

Vochtbestrijding TIBAS

Garantie voor je vochtoplossing