Wat kost een gegoten kelder?

Je kent de voor- en nadelen. Maar welk kostenplaatje hangt nu vast aan een gegoten kelder? We legden de vraag voor aan Jan Horemans van Etib, gespecialiseerd in betonnen kelders. En daaruit blijkt dat heel wat factoren de prijs mee bepalen:

De staat van je bouwgrond heeft een grote impact op het kostenplaatje.

Foto: Blavier  

Speciale keldervormen doen het prijskaartje stijgen.

Foto: SuperHuis  

Houd rekening met extra kosten, zoals de grondwerken.

Foto: Architectenbureau Jan Stranger BVBA  

1. Hoe slechter de grond, hoe duurder de wapening

De eerste grote prijsbepaler is je bouwgrond. Weinig draagkracht? Hoog grondwater? Dan betaal je meer. "Hoe slechter je grond, hoe meer betonwapening er nodig is om de stabiliteit te garanderen." En dat maakt dat de prijs mee stijgt. Niet vergeten: je kelder is in dit geval ook jouw fundering.

2. De vorm

Ook de vorm speelt mee. Wil je de prijs wat beperken? Keep it simple. Een vierkante of rechthoekige vorm bespaart je meteen heel wat geld. Extra hoekjes en kantjes betekenen een meerprijs.

3. De grootte

"Hoe groter, hoe duurder de eindprijs natuurlijk. Al wordt de relatieve kostprijs wel interessanter naarmate je meer vierkante meters kelder giet", zegt Horemans. Zo zal een kleinere kelder heel wat duurder zijn dan een gemetselde. Maak je de kelder dubbel zo groot, dan zal het prijsverschil kleiner zijn. Dat komt vooral door het verschil in huur- en installatiekosten. Het gieten zelf gebeurt heel snel, zowel bij grote als bij kleine kelders.

Tellen vanaf 15.500 euro

Tijd voor een optelsom. De vertreksituatie: een goede ondergrond. En een basic kelder van 8 bij 8 meter - 64 m² in totaal - van 2,5 meter hoog en met een muurdikte van 30 centimeter.

Dan mag je volgens Jan Horemans uitgaan van een richtprijs van 15.500 euro. Exclusief btw. Inclusief transport en betonwerken. Voor een kelder van 100 m² mag je rond de 20.000 euro tellen. Respectievelijk omgerekend naar prijzen per vierkante meter: 242 €/m² en 200 €/m².

Wat zit niet in de prijs?

  • Grondsondering: tussen de 350 à 500 euro. Om de stabiliteit van de bouwgrond en de stand van het grondwater te controleren.
  • Wapeningsstudie: tussen de 700 à 1.000 euro. Dit gebeurt door de stabiliteitsingenieur, eens de architect klaar is met je bouwplan en de grondsondering achter de rug is.
  • Droogzuiging (eventueel): in het geval van een te hoge grondwaterstand. Als je al elektriciteit hebt op de werf, komt dit je goedkoper uit. Een dieselgroep aan laten rukken, is heel wat duurder.
  • Grondwerken: dit betaal je per uur of per vierkante meter. De bedragen verschillen soms sterk, ook per regio. Vraag offertes op en vergelijk zeker wat allemaal in deze prijs zit inbegrepen.

Ruimte voor wat extra? Denk na

Tot slot: de extraatjes. Wil je binnenkomend daglicht? Of een uitgang naar buiten? Uiteraard een meerwaarde, maar ook een meerkost. "Hou het best zo simpel mogelijk, met zo weinig mogelijk plaatsen die het vocht kunnen doorlaten", besluit Horemans.

Altijd als eerste op de hoogte van de laatste bouwtrends en nieuwtjes?

Schrijf je dan nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en volg het bouwnieuws op de voet. Bekijk laatste edities.

Door je in te schrijven, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met de gebruiksvoorwaarden. Meer informatie over de gegevensverwerking vind je in het privacy beleid.

Producten

Met interieurbeton gaan tijdloos design en leefcomfort hand in hand.

infobeton.be

Met interieurbeton gaan tijdloos design en leefcomfort hand in hand.

Gigant architectonisch beton

SVK

Gigant architectonisch beton

Grenzeloze mogelijkheden met betonbestrating

Coeck nv

Grenzeloze mogelijkheden met betonbestrating

Zelf een vloerplaat gieten voor nieuwbouw of renovatie

Qlikbeton

Zelf een vloerplaat gieten voor nieuwbouw of renovatie

Betonnen prefab werkputten en smeerkelders

O beton

Betonnen prefab werkputten en smeerkelders

Garantie voor je vochtoplossing

Vochtbestrijding TIBAS

Garantie voor je vochtoplossing