Wat kost het om je (kruip)kelder te isoleren?

Wil je je vloer na-isoleren zónder breekwerken? Pak dan het plafond van je (kruip)kelder in. In ons artikel Hoe isoleer je je kruipkelder gingen we al in op de materialen en de werkwijze. Nu zoomen we in op het prijskaartje. Hendrik Snauwaert van Isolteam rekent het voor je uit – tot de pluggen toe!

De isolatieplaten zijn natuurlijk de grootste hap uit je materiaalkosten...

Foto: Recticel Insulation  

... maar vergeet je isolatiepluggen en/of lijm niet mee te rekenen!

Het eindresultaat: een geïsoleerd kelderplafond.

Foto: Isolteam  

In dit rekenvoorbeeld gaan we uit van een (kruip)kelder van 100 m². Het isolatiemateriaal in kwestie: PUR of PIR-platen van zes centimeter dik. Snauwaert: "Isolatiepanelen van vijf of zes dik, die 60 bij 120 centimeter meten, zijn zowat de standaard bij ons. Deze kleinere formaten werken net iets handiger. Zeker in een kruipkelder."

30 à 35 €/m²

"Ga uit van een vierkantemeterprijs van 30 à 35 euro. Geplaatst en exclusief btw." En als je dikker wil isoleren? "Tel er per centimeter dan nog twee euro bij. Of er een prijsverschil is tussen PUR en PIR? De platen die wij gebruiken, schelen amper in prijs."

Werkuren...

Waaruit bestaat die vierkantemeterprijs precies? "Ongeveer twee derde werkuren, en een derde materiaalkosten", rekent Snauwaert. Als we 32,5 €/m² prikken als gemiddelde, is dat 20 euro aan werkuren en 12,5 euro aan materiaal.

... en materiaalkosten

De isolatie is uiteraard de grootste hap uit je materiaalkosten. Maar die platen moeten natuurlijk nog tegen het plafond. "Onze voorkeur gaat uit naar lijmen. Maar boren en vastschroeven is ook een optie. Of een combinatie van de twee."

Lijm en isolatiepluggen

"Een koker lijm kan zo'n vijf vierkante meter aan. Al hangt alles af van de vlakheid van je kelderplafond. Voor 100 m² heb je er dus zo'n 20 nodig. Aan zo'n zes euro per koker, kom je aan een totaal van 120 euro. Reken voor je isolatiepluggen op nog eens 75 euro."

PUR-schuim

Het laatste op je rekening: spuitbussen PUR. Om hier en daar een leiding mee uit te schuimen. Of naden en kieren op te vullen. "Met vijf bussen kom je al ver, tien zijn zeker genoeg. Als je rekent aan tien euro per bus, kom je zeker niet voor verrassingen te staan."

De afrekening?

Aan 32,5 €/m² is je kruipkelder van 100 m² geïsoleerd voor 3.250 euro. Inclusief plaatsing, exclusief btw. En zonder de premies voor renovatie meegerekend. Check via onze Premielinker op hoeveel jij precies recht hebt.

Producten

3 manieren om je kelder waterdicht te maken

Aquaplan

3 manieren om je kelder waterdicht te maken

Betonnen prefabkelders met funderingsfunctie

O beton

Betonnen prefabkelders met funderingsfunctie

Met beton als ruwbouwmateriaal staat je huis meer dan stevig in zijn schoenen!

infobeton.be

Met beton als ruwbouwmateriaal staat je huis meer dan stevig in zijn schoenen!

Hoe natte keldervloer definitief oplossen?

Vochtbestrijding TIBAS

Hoe natte keldervloer definitief oplossen?