Beton: verrassend veelzijdig

Foto: infobeton.be
© Foto: E. Schelstraete - Arch. Steven van Besien  
Foto: infobeton.be
© Foto: E. Schelstraete - Arch. Steven van Besien  
Foto: infobeton.be
© Foto: E. Schelstraete - Arch. Steven van Besien  

Een gesloten bebouwing in de stad met een lastige oriëntatie en kleine tuin. Klinkt niet meteen uitnodigend. Toch is het de droomwoning van ingenieurarchitect Steven Van Besien en zijn gezin. Door enkele slimme ingrepen baadt het hele huis in natuurlijk licht. En in het interieur zorgt beton voor een verrassend warm effect.

Glazen achtergevel

Steven Van Besien kocht in 2010 een bouwgrond en stond meteen voor een uitdaging. "Licht binnenhalen in een rijwoning is sowieso al niet evident. Je hebt enkel de voor- en achtergevel om mee te werken. Hier kwam nog eens bij dat de voorkant op het zuiden is gericht. Daarom liet ik in de achtergevel, waar de leef- en eetruimtes liggen, een raam voorzien over de volledige breedte van de gevel. Zo valt daglicht tot diep in de woning binnen."

Spelen met niveaus

Op het gelijkvloers werkt Steven met een dubbelhoog niveau. "Zo vloeien de eethoek op het gelijkvloers en de living op de eerste verdieping in elkaar over. En profiteert de leefruimte mee van de lichtinval en open sfeer." Ook voor de tweede verdieping bedacht Steven twee creatieve oplossingen om licht binnen te brengen. "Een lichtstraat over de hele breedte en aan de voorkant een ruim dakterras met zicht op een park."

Maximale openheid

Om die maximale openheid te creëren, waren enkele structurele keuzes nodig. "Het volume van de bureauruimte hangt bijvoorbeeld op aan het plafond erboven. En met massieve betonplaten haalden we op de tweede verdieping grote overspanningen van acht meter. Perfect om bijkomende draagmuren of kolommen middenin de woning te vermijden."

In het zicht

Zowel binnen als buiten speelt beton de hoofdrol, en het materiaal is dan ook bewust in het zicht gelaten. Zoals bijvoorbeeld het plafond en de muren in de keuken. Maar ook de vloeren van het gelijkvloers en de kantoorruimte op niveau -1 zijn uitgevoerd in polybeton. Het betonnen terras loopt over in een betonnen zitbank en is voorzien van ronde lichtkoepels. Die zorgen voor daglicht in de onderliggende kantoorruimte.

Flexibel, snel én goedkoop

Steven houdt van een ruwe, natuurlijke inrichting. "Beton is in dat opzicht ideaal. Het is bovendien een erg praktisch bouwmateriaal. De betonnen vloer zorgt bijvoorbeeld voor een betere werking van de vloerverwarming. En met ter plaatse gestort beton ga je relatief flexibel en snel te werk. De prefabbetonplaten van het plafond en de muren waren ook makkelijk te plaatsen. En niet onbelangrijk: beton is budgetvriendelijk", besluit Steven. "Mooi meegenomen voor een kostelijk nieuwbouwproject."

Ook in deze projecten kozen de bouwheren bewust voor beton: Een knap staaltje beton ... onder de grond en Betonnen welfsels als blikvanger in het interieur.

Woningfiche

  • Verkaveling uit de jaren 60, 8 m breed en 13 m diep
  • Oppervlakte terrein 230 m²
  • Oppervlakte woning: 100 m²
  • Bewoonbare oppervlakte +/- 330 m² 
  • E-peil: 35 
  • Technieken: geothermische warmtepomp, ventilatie D, vloerverwarming, zonnepanelen
  • Bouwbudget: 1.000 €/m² 

Producten

Geïsoleerde vloeren

Evolution Products

Geïsoleerde vloeren

Met beton als ruwbouwmateriaal staat je huis meer dan stevig in zijn schoenen!

infobeton.be

Met beton als ruwbouwmateriaal staat je huis meer dan stevig in zijn schoenen!