Buitendeuren: waarop letten?

De aankoop van de voor- en achterdeur en eventuele zijdeuren gebeurt normaal gezien samen met de ramen. De deuren moeten veilig, duurzaam, goed isolerend, onderhoudsvriendelijk en mooi zijn.

Buitendeuren zijn bijna altijd maatwerk. Deuren in standaardmaten zijn sneller beschikbaar en goedkoper dan maatwerk. Neem pas de maten van de deur wanneer het metselwerk klaar is en de dorpels zijn geplaatst. Een dorpel uitbreken of een deur inkorten, zijn geen van beide een evidentie.

Maak je keuze

Controleer eveneens de isolerende eigenschappen. Een goede deur laat geen tocht door en beperkt het geluid. Soepele dichtingsprofielen kunnen helpen. Is het materiaal onderhoudsvriendelijk? Na hout zijn vooral kunststof en aluminium populair.

Voordeur

Je voordeur is het uithangbord van de woning. Maar wat is een mooie voordeur? Dit hangt in de eerste plaats van je smaak af. Stel je de volgende vragen: past de deur bij de voorgevel en bij de stijl van mijn woning? Wil ik een modern type of een meer klassiek model? Plaats een spionnetje op de geschikte hoogte om te zien of degene die voor de deur staat al dan niet gewenst is.

Achterdeur

De achterdeur moet vooral veilig zijn. De meeste inbraken gebeuren langs hier. Voorzie in voldoende veiligheidsbeslag. Check hoe de deur verankerd is. Dit geldt ook voor de voordeur. Esthetiek speelt een minder grote rol. Een sober exemplaar, al dan niet uitgerust met veel glas, volstaat veelal.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media