Keuzewijzer: het ideale materiaal voor jouw buitenschrijnwerk

Het materiaal van je buitenschrijnwerk kiezen, is allesbehalve een eenvoudige zaak. Dankzij deze keuzewijzer proberen we de keuzestress wat te verlichten. Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen van raamprofielen in hout, aluminium, pvc en staal?

1. Hout

Hout staat bekend om zijn warme en natuurlijke uitstraling. Toch heeft hout nog heel wat extra troeven om het ver te schoppen als raammateriaal.

 • keuzewijzer ramen hout NL
  Foto Camba

2. Aluminium

Aluminium raamprofielen zijn enorm populair. Ze geven je woning niet alleen een moderne uitstraling, qua afwerking kan je er verschillende kanten mee uit.

 • buitenschrijnwerk raam ramen keuzewijzer aluminium nl
  Foto Reynaers Aluminium

Wist je dat...

... je verschillende materialen ook gerust kan combineren? Bepaalde ramenmerken of -firma’s brengen de beste eigenschappen van twee materialen samen in één raam: hout en pvc, aluminium en hout…

3. Pvc

Op vlak van prijs-kwaliteit doe je met pvc een heel goede zaak. Maar ook esthetisch is het materiaal veelzijdig. Tegenwoordig bestaan er zelfs pvc-profielen die de look van een houten of aluminium profiel enorm goed nabootsen.

 • Keuzewijzer pvc nl ramen
  Foto Deceuninck

4. Staal

In tegenstelling tot hout, aluminium en pvc nemen stalen raamprofielen maar een klein aandeel van de markt in. Toch geef je met staal een uitgesproken karakter aan je woning.

 • keuzewijzer staal nl
  © Steel Windows & Doors USA

Let op: de kwaliteit en prestaties van nieuwe ramen zijn maar zo goed als de plaatsing zelf. Ga dus altijd in zee met een aannemer die de nodige ervaring en kwaliteit kan voorleggen.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media