Garage of carport: wat kies jij?

Als je je auto liever niet op straat parkeert, kan je kiezen voor een garage of carport. Maar hoe maak je een keuze tussen beide constructies? Wij zetten de voor- en nadelen op een rijtje, en verduidelijken hoe het zit met de stedenbouwkundige vergunning.

Voor- en nadelen

GarageCarport
PrijsDuurder dan een carport. Hoeveel duurder, hangt onder meer af van de afwerkingsgraad.Je hebt veel minder materialen nodig dan voor een garage. Dat maakt een carport aanzienlijk goedkoper.
RuimteNeemt meer plaats in dan een carport. Een inpandige garage snoeit in je woonvolume.Is compacter en knipt niet in je woonvolume. Je kan hem los of tegen de woning plaatsen.
WeersinvloedenScoort beter als bescherming tegen de koude.Je auto staat buiten en is dus niet beschermd tegen vriestemperaturen.
BergruimteDe grote troef: een garage doet niet alleen dienst als parkeerplaats, maar ook als berging, wasplaats, …Vooral een parkeerplaats. Je kan wel wat extra opbergruimte creëren met een berghok.
VeiligheidAlles zit in een afgesloten ruimte. Een garage is dus zeer veilig.Kan niet afgesloten worden en is dus minder veilig.
ArchitecturaalGesloten constructie. Pas op dat het qua afwerking geen dure vierkante meters worden.Een open constructie die minder licht wegneemt.
IsolatieSchenk bij een garage in het bouwvolume extra aandacht aan luchtdichtheid en isolatie van de garagepoort.Bevindt zich buiten het bouwvolume en is dus niet van tel.

Waar mag je bouwen?

Het hangt van de stedenbouwkundige voorschriften af waar je je garage of carport mag bouwen. Meestal moet je een aantal meter tussen garage en perceelgrenzen vrijlaten. Hoewel je die ruimte nuttig kan gebruiken (composthoop, stalling voor aanhangwagen ...) kan je die regel ook omzeilen door met je buur af te spreken om twee garages tegen elkaar te bouwen. Die afwijking van de voorschriften moet je wel aanvragen bij het gemeentebestuur.

Wanneer heb je een vergunning nodig?

Plaats je je garage of carport vast tegen je woning? Dan heb je sinds 1 december 2010 in Vlaanderen geen stedenbouwkundige vergunning meer nodig. Opgelet: de maximale oppervlakte moet je beperken tot 40 m². Vraag op voorhand zeker na bij je gemeente of er een meldingsplicht aan vasthangt. Is je garage of carport groter dan 40 m²? Dan moet je wel over een stedenbouwkundige vergunning beschikken.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media