Renovatie: garagepoort vervangen

Past je oude garagepoort niet meer bij de stijl van je gerenoveerde woning? Dan is het tijd voor een nieuwe. Maar een garagepoort kan je om meer dan deze ene reden vervangen: voor meer comfort, extra beveiliging of een betere isolatie.

Meer comfort

Een metalen kantelpoort heeft vaak na vele jaren dienst zijn beste tijd gehad. Met een nieuw likje verf kan de poort misschien nog even mee. Als de poort al lang niet meer soepel opent of zelfs blokkeert, is het tijd voor een andere en betere poort.

De stap van een manuele naar een automatische poort is snel gemaakt. Zo hoef je niet uit te stappen als je je wagen wil binnenrijden. Voor een automatische garagepoort heb je wel stroomvoorziening nodig. Spreek dus goed af met de plaatser wat je wil.

Met een nieuwe sectionaalpoort heb je geen plaatsverlies. Het systeem verlaat de gevel niet, waardoor je je geen zorgen meer hoeft te maken dat je te dicht bij de poort hebt geparkeerd. Je hebt keuze uit een verticaal of zijdelings schuivend systeem.

Extra veiligheid

Oude kantelpoorten zijn een relatief makkelijke prooi voor inbrekers. Nieuwe garagepoorten zetten extra in op beveiliging. Zo kan je elektrische poorten combineren met een codeklavier of vingerscansysteem.

Er bestaat ook een keurmerk (SKG) voor beveiliging. Breid je de poort uit met extra beveiligingsopties? Dan kom je in een hogere veiligheidsklasse. Zo kan je kiezen voor extra bescherming van de wielen op je rails zodat inbrekers de poort niet uit de rail kunnen drukken of voor een slot op de motor dat blokkeert als iemand de poort wil forceren.

Beter isoleren

Een traditionele poort is vaak een stalen plaat zonder isolatie. Langs de openingen komt er makkelijk kou naar binnen en gaat de warmte naar buiten. Dit is nefast als je garage inpandig is. Er bestaan thermisch aangepaste poorten met extra geïsoleerde panelen en een betere dichting rondom de poort. Zo verhoog je de luchtdichtheid en werk je koudebruggen weg.

Opmeten cruciaal

Een nieuwe garagepoort plaatsen is precisiewerk. Het is cruciaal dat de plaatser op de juiste manier opmeet. Als dat goed gebeurt, duur de plaatsing niet langer dan een dag. Inclusief het uitbreken van de oude poort. Wat moet er gebeuren met je oude poort? De plaatser neemt deze mee tegen een (kleine) meerkost. Spreek dit dus duidelijk af.

Aandachtspunten

  • Zorg dat je gekozen poort volledig open kan en dat er ruimte is om eventueel een motor te plaatsen voor de elektronische aansturing. Heb je te weinig ruimte, dan kan de plaatser nog wat spelen met de hoogte de poort, zodat alles past.
  • Je hebt ook genoeg plaats nodig voor de rails. Soms is de zijruimte eerder beperkt. Er zijn wel speciale renovatieprofielen op de markt om dit probleem op te lossen.
  • De dorpel houdt de traditionele kantelpoort tegen wanneer je ze sluit. Let erop dat de aansluiting van de dorpel op de nieuwe poort vlekkeloos gebeurt. Anders kan je poort een beetje scheef gaan staan. Ook hier bestaan oplossingen voor, in de vorm van aangepaste onderrubbers.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media