Je garage isoleren? Zo pak je het aan!

Garageruimtes worden vaak volledig in bestaande woningen geïntegreerd en maken dan per definitie deel uit van het ‘beschermde’ of verwarmde volume. In dat geval is het belangrijk om aandacht te besteden aan de isolatie en luchtdichtheid van die ruimte, zodat de warmte niet via die weg ontsnapt. Hoe maak je deze ruimte zo energie-efficiënt mogelijk? Enkele aandachtspunten.

Om een aangenaam binnenklimaat te garanderen en energie te besparen, isoleren we onze woning zo grondig mogelijk. Een goed geïsoleerde garagepoort kan ook heel wat koudebruggen uitsluiten. Als je garage deel uitmaakt van het beschermde volume ben je zelfs verplicht om deze ruimte in een nieuwbouw of een grondige renovatie optimaal te isoleren. Net als voor de andere delen in de gebouwschil gelden er ook voor inpandige garages EPB-eisen en moet er dus voldaan worden aan maximale U-waarden. De poort is een voornaam aandachtspunt om warmteverlies te vermijden.

Een geïsoleerde garagepoort

Sectionaalpoorten kunnen vandaag goede isolerende eigenschappen voorleggen. De isolatiewaarde (U-waarde) van de poort wordt bepaald door de dikte van de panelen en de gebruikte isolatie. Hoe lager de U-waarde, hoe beter en efficiënter de poort zal isoleren. Een gemiddelde nieuwe sectionaalpoort van 40 mm dik kan bijvoorbeeld een U-waarde van 1,4 W/m2k voorleggen, terwijl een poort van 20 mm dik een U-waarde van 2 W/m2k bezit. Met andere woorden: hoe dikker de poort, hoe beter ze isoleert. Hou ook rekening met de isolatiewaarde van de muur waarin de poort geplaatst wordt. Het heeft geen enkele zin om te kiezen voor een garagepoort met een hogere U-waarde dan de muur.

Luchtdichtheid

Naast isolatie is ook de luchtdichtheid een belangrijk aandachtspunt. Kies je voor een luchtdichte garagepoort? Dan is het belangrijk dat je de garage goed ventileert en vochtige lucht (bijvoorbeeld als gevolg van een natte wagen) aan de ruimte onttrekt. Ook de plaatsing van de poort is van primordiaal belang. Die dient volgens de regels van de kunst te gebeuren. Zo niet, kan de binnenomgeving via een thermische onderbreking permanent in contact staan met de buitenomgeving en zo gaat er warmte verloren.

Het nut van ventilatie

Garagepoorten moeten in principe voldoen aan een Europese veiligheidsnorm. Die stelt dat een garagepoort onderaan uitgerust moet zijn met een ventilatieopening om uitlaatgassen te laten ontsnappen, net als regenwater dat verdampt nadat je met de wagen bijvoorbeeld door de regen of sneeuw reed. Via deze weg gaat helaas ook veel energie verloren.

Door de hogere isolatiegraad en betere luchtdichtheid van de nieuwe generatie garagepoorten, blijft die ventilatieopening vaak achterwege. In dat geval moet je voorzien in een minimum aan ventilatie in de garage. Dat kan je doen door ventilatieopeningen te voorzien in de buitenmuren of -deuren. Heeft je garage meer dan één buitenmuur? Verdeel de ventilatieopeningen dan bij voorkeur over twee tegenover elkaar liggende muren.

Goed geïsoleerde binnenmuren

Het spreekt voor zich dat ook de wanden van de garageruimte doorlopend geïsoleerd moeten zijn. Dat kan je doen door het volume aan de buitenzijde te isoleren (indien mogelijk) of binnenin een voorzetwand te plaatsen opgevuld met isolatie of een wand op te trekken met isolerende bouwblokken. Idem dito voor de vloer en het plafond (of dak): neem de juiste maatregelen zodat de isolatielaag een ononderbroken geheel vormt en je warmteverlies langs deze weg uitsluit.

Goed geïsoleerde binnendeur

Tussen je garage en woongedeelte zit er meestal enkel een deur. Een eenvoudige binnendeur zal hier niet volstaan. Kies voor een exemplaar dat voldoende geïsoleerd en luchtdicht is. Vervang indien nodig de binnendeur indien ze niet voldoet aan de isolatienormen.

Wat met garages buiten het beschermd volume?

Is je woning niet geïsoleerd en beslis je om bij de na-isolatie de garage buiten het beschermd volume van je woning te houden, vergeet dan ook niet de binnenmuren tussen de garage en je woning te isoleren. Het kan ook zijn dat je je garage na verloop van tijd alsnog wilt gebruiken als recreatieruimte, of wilt inrichten als wasplaats. Je kan de ruimte dan perfect na-isoleren. Voor je eigen comfort doe je dat best volgens de regels van de kunst zodat je ten volle kan genieten van een aangename binnentemperatuur.

Bron: Ik ga Bouwen

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media