livios logo

Garage(poort)

Een garage betekent een grotere investering en vergt meer ruimte dan een carport. Maar je auto en fietsen staan er wel veiliger. Je kan er ook andere spullen opbergen en eventuele rommel is netjes aan het oog onttrokken. Handig is ook dat je de poort voor een meerprijs van enkele honderden euro's kan laten uitrusten met een bediening op afstand. Een zijdeur aan je garage is ook het overwegen waard.

In het bouwvolume?

Een garage kan je net als een carport langs of los van je woning bouwen. Je kan er echter ook voor kiezen om ze op te nemen in je bouwvolume.

Garagepoort

Voor welke vormgeving of afwerking je ook kiest, de poort vormt een belangrijk onderdeel van je garage. Als je geen al te buitensporige eisen hebt, vind je normaal gesproken wel een standaardmaat. Anders zal je een poort op maat moeten laten maken, wat al snel een meerprijs van 15 % én een langere levertermijn betekent.

Staalplaat goedkoopst

De goedkoopste garagepoorten zijn gemaakt van verticaal geprofileerde staalplaat. Voor een relatief kleine meerprijs kan je kiezen voor een horizontale profilering, voor een visgraat- of een cassettemotief. Je kan een eindlaag naar keuze aanbrengen. Dit moet je geregeld herhalen om de poort te beschermen tegen corrosie.

poort garage garagepoort huis woning oprit auto

Foto Camba
  

Hout vraagt onderhoud

Houten garagepoorten zijn opgebouwd uit een metalen kader waarin planchetten of panelen geplaatst zijn. Dat kan in de fabriek gebeuren, maar de doe-het-zelver kan dat eventueel ook zelf doen. In dat geval moet je wel rekening houden met het maximaal toegelaten gewicht van de bekleding. Hou er rekening mee dat hout sowieso heel wat onderhoud vraagt.

Aluminium en pvc onderhoudsvriendelijk

Wie bovenal een onderhoudsvriendelijke poort wenst, vindt zijn gading wellicht in de poorten met een bekleding van pvc of aluminium. Controleer in dit geval wel dat de tint van de poort min of meer overeenkomt met die van je ramen en deuren.

Kanteldeur

  • Kantelt met verticale spiraalveren in haar geheel naar boven en schuift horizontaal langs het plafond van de garage naar binnen.
  • Eenvoudigste en goedkoopste oplossing.
  • Er bestaan varianten die bij het openen binnen de gevel blijven. Je kan de poort dus ook openen als je de auto tot net voor de poort gereden hebt.
buitenschrijnwerk garage garagepoort sectionale poort

Foto Winsol
  

Sectionale poort

  • Deze poort is opgedeeld in een aantal horizontale panelen die scharnierend met elkaar verbonden zijn en verticaal in de looprails geleid worden.
  • Het belangrijkste voordeel is dat je de auto tot vlak bij de poort kan parkeren, omdat de poort volledig in de gevel blijft zowel bij open als bij gesloten toestand.
  • Verkrijgbaar in een dubbelwandige uitvoering. De ruimte tussen de twee stalen platen kan je laten opspuiten met isolatiemateriaal

Veiligheid

Volgens een Europese norm moeten alle garageonderdelen die verwondingen kunnen veroorzaken, extra beveiligd zijn. Ga bij de aankoop na of de poort beantwoordt aan de Europese en Belgische normen en voorzien is van een CE-label.

Tip: zo bescherm je je garage tegen inbrekers.

Vingerklembeveiliging

Bij sectionale poorten is een vingerklembeveiliging een must. Die zorgt ervoor dat je je vingers niet kan knellen tussen twee horizontale panelen. Als je een poort met een elektrische bediening hebt, moet een blokkeersysteem verhinderen dat de poort verder sluit als er een obstakel in de weg staat of ligt.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/buitenschrijnwerk/garage/garage-poort/