livios logo

Pro & contra: garage of carport?

Vroeger had elke woning standaard een garage waarin je je auto kon stallen. Omdat bouwen duurder wordt en we steeds kleiner wonen, zie je steeds vaker een carport op de oprit. Waaraan geef jij de voorkeur? Beide opties hebben voor- en nadelen. We overlopen ze samen met Maarten Louwies van Hörmann en Philippe Verlinden van BOzARC.

Garage - Maarten Louwies (Hörmann)

Pro

 • Beschermd tegen weersomstandigheden: je auto staat overdekt en is beschermd tegen storm, regen, … maar ook tegen de vrieskou. Je hoeft de ruiten van je wagen ’s ochtends niet te ontdooien als het gevroren heeft.
 • Beschermd tegen inbraak: je auto staat veilig achter slot en grendel en is beter beschermd tegen diefstal of vandalisme. Bovendien kunnen inbrekers niet zien of de auto (en ook de bewoners) thuis zijn.
 • Veiligheidsgevoel: je ervaart een groter veiligheidsgevoel als je thuiskomt in het donker: je rijdt je woning binnen en sluit de poort achter je. Ook handig bij slecht weer! Zo hoef je niet door de kou of regen.
 • Sterker: je garage kan in tegenstelling tot een carport niet gaan waaien bij stormweer of scheuren in je buitengevel veroorzaken.
 • Multifunctioneel: een garage is multifunctioneel. Je kan er je auto stallen, maar de ruimte kan ook dienst doen als berging, wasplaats of hobbyruimte. Je kan er zelfs een feestje geven.  

Contra

 • Prijs: een inpandige garage is duurder dan een carport en je offert er bewoonbare oppervlakte voor op. In de plaats krijg je een mooie, droge ruimte.
 • Meer werk: een garage bouwen en inrichten vraagt meer tijd en werk: metselwerken, isoleren, vloer aanleggen, ramen en verlichting plaatsen, … Het voordeel is wel dat je later je garage eenvoudig kan ombouwen tot extra woonruimte.

Een garage beschermt je wagen beter tegen weersomstandigheden en inbraak.

Foto Hörmann Belgium NV
  

Een carport is een stuk goedkoper en je offert geen bewoonbare oppervlakte op.

Foto BOzARC
  

Carport – Philippe Verlinden (BOzARC)

Pro

 • Prijs: een carport plaatsen is een stuk goedkoper en sneller dan een garage (bij)bouwen. Je hoeft ook niet te investeren in ramen of isolatie.
 • Meer bewoonbare oppervlakte: plaats je je auto buiten onder een carport, dan hou je binnen extra bewoonbare oppervlakte over. Deze ruimte kan je op een andere manier invullen. Denk maar aan een bureau of extra slaapkamer.
 • Slim ruimtegebruik: de plaats naast je gevel is vaak een verloren ruimte. Met een carport benut je deze maximaal. Bovendien heb je eerder de neiging om je auto buiten te laten staan dan steeds binnen en buiten te rijden.
 • Beschermd tegenweersomstandigheden: een carport beschermt je wagen tegen weersinvloeden. Van hagel tot stormweer.
 • Multifunctioneel: in de winter gebruik je je carport als plaats voor je wagen. In de zomer doet het ook perfect dienst als terrasoverkapping. Als het weer wisselvallig is, organiseer je je etentje gewoon onder je carport.
 • Geen vochtproblemen: als je auto nat is en je hem in je garage parkeert, zit je met vocht in huis en met een natte vloer. Bij een carport heb je hier geen last van. Onder je carport is er een soort van windcirculatie waardoor je auto vanzelf droogt.

Contra

 • Veiligheid: je auto staat veiliger achter slot en grendel in een garage dan onder een carport naast je woning. Door met zijwanden of -panelen te werken, staat je wagen wel beter beschermd of uit het zicht.

Leestip: heb je meer info nodig om de knoop door te hakken? Lees ook dit artikel.

 


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/buitenschrijnwerk/garage/pro-contra-garage-of-carport/