livios logo

Tijd voor een nieuwe garagepoort? Tussen deze soorten kan je kiezen

Ben je je garage aan het (ver)bouwen of is de poort aan vervanging toe? Dan zijn er verschillende types garagepoorten waaruit je kan kiezen. Daarbij hou je best niet alleen rekening met het uitzicht ervan, maar ook met de afmetingen van je garage en de specifieke eigenschappen van elk type poort. Weet je niet waar te beginnen? Wij lijsten per soort de voor- en nadelen voor je op.

Kantelpoort

Hou je het graag klassiek? Dan is een kantelpoort ideaal. De naam zegt het zelf: als je hem opendoet, kantelt een kantelpoort (meestal) eerst een stukje naar buiten, dan naar binnen en uiteindelijk helemaal naar de bovenkant van je garage. Behalve de democratische prijs is vooral de materiaalsterkte ervan een groot pluspunt. Inbrekers geraken er dus moeilijker langs binnen. Bovendien kan je een kantelpoort op verschillende manieren afwerken. Het grootste nadeel? Zo’n exemplaar neemt veel plaats in als je hem opent. Daardoor moet je je auto altijd wat verder de garage in rijden. Sommige garages zijn zelfs gewoon te laag of te klein om een kantelpoort in te plaatsen. Draait je poort eerst naar buiten open? Pas dan op dat je de voetgangers, fietsers en andere voorbijkomende weggebruikers niet hindert.

Hormann geschiedenis

Hou je het graag klassiek? Dan is een kantelpoort ideaal. Behalve de democratische prijs is vooral de materiaalsterkte ervan een groot pluspunt.

Foto Hörmann Belgium NV
  

accu poort garage

Een sectionale poort gaat langs de onderkant van je plafond de garage binnen.

Foto Hörmann Belgium NV
  

Sectionale poort

Een sectionale poort bestaat uit een aantal horizontale panelen die door scharnieren met elkaar verbonden zijn. Open je de poort? Dan gaat die langs de onderkant van je plafond de garage binnen. Omdat een sectionale poort dun is en niet uitsteekt als je hem opendoet, win je zowel aan de binnen- als buitenkant plaats. De panelen bestaan uit sterke materialen en zijn ook gevuld met isolatiemateriaal. Daardoor houden ze zowel inbrekers als de koude lucht buiten. Bovendien kan je een sectionale poort makkelijk vanop afstand bedienen. Je hoeft dus niet eerst de auto uit te stappen om hem te openen. Handig! En met de verschillende kleuren en paneelmotieven creëer je een poort die mooi bij jouw huis past.

Schuifpoort of zijdelingse sectionale poort

De schuifpoort is een variant van de gewone sectionale poort. Het grootste verschil met de traditionele versie? Een schuifpoort bestaat uit verticale panelen en opent niet via het plafond, maar horizontaal langs een van de zijmuren van je garage. Welke muur dat is, kies je helemaal zelf. Het grote voordeel is dat je plafond vrij blijft: ideaal als je een lage garage hebt, niets aan het plafond kan vastmaken of daar net andere dingen wil ophangen. Bovendien hoef je de poort maar een klein stukje open te doen als je snel even binnen en buiten wil. Zo verbruik je ook minder energie, want ’s winters hou je de warme lucht beter binnen. Verder geniet je van dezelfde voordelen als bij een gewone sectionale poort. Het grote nadeel? De muur waarlangs je de poort opent, moet je helemaal vrijhouden.

Rolpoort

Een rolpoort kan je vergelijken met een rolluik voor je ramen of deuren, maar dan als garagepoort: de poort rolt namelijk op in een rolluikkast. Omdat je er dus geen draagrails voor nodig hebt, is een rolpoort vooral ideaal als je geen plaats hebt aan je plafond of als je je poort makkelijk zelf wil kunnen installeren. Ook als je een grote, hoge garage hebt, is een rolpoort ideaal. Ben je aan het bouwen? Dan kan je de behuizing zelfs zo wegwerken in je garage dat je er helemaal niets van ziet. Het grootste nadeel ten opzichte van een sectionale poort, is dat de panelen wat minder stevig en geïsoleerd zijn. Een extra deur of venster kan je er helaas ook niet in kwijt.

poort garage garagepoort oprit

De meeste openslaande garagedeuren zijn gemaakt met erg sterke en goed geïsoleerde materialen.

Foto Camba
  

garage garagepoort voordeur

Een ingebouwde deur is vooral handig als je je garage ook gebruikt als hobbykamer, werkplaats of mancave.

Foto Hörmann Belgium NV
  

Openslaande garagedeuren

Het grootste verschil met andere garagepoorten, is dat openslaande deuren niet uit één, maar twee stukken bestaan. In de meeste gevallen zijn ze gemaakt met erg sterke en goed geïsoleerde materialen. Bovendien kan je op een grote doorgang rekenen, verlies je aan de binnenkant van je garage geen plaats en kan je je poort ook als gewone deur gebruiken. Ook op vlak van inbraakveiligheid doen de sterke garagedeuren het goed. In tegenstelling tot garagepoorten, kan je ze namelijk makkelijk van extra (hang)sloten of veiligheidsscharnieren voorzien. Dat maakt het voor inbrekers een pak uitdagender om de deur open te breken. Een nadeel is dat openslaande garagedeuren moeilijker vanop afstand te bedienen zijn. Is comfort voor jou het belangrijkst? Dan ga je best voor een sectionale of kantelpoort die je automatisch kan opendoen.

Garagepoort met ingebouwde deur

Een garagepoort met een gewone deur erin is geen aparte soort op zich, maar wel het vermelden waard. Je kan namelijk verschillende soorten garagepoorten, zoals een kantel- of sectionale poort, met een gewone deur combineren. Wanneer dat handig is? Vooral als je je garage niet alleen gebruikt om je auto te parkeren, maar bijvoorbeeld ook als werkplaats, hobbykamer of mancave/she shed. Het nut van zo’n deur is natuurlijk vooral praktisch, zeker als je je poort niet automatisch bedient: zo kan je makkelijk binnen en buiten zonder dat je de hele poort moet opendoen. Bovendien heb je keuze tussen heel wat verschillende kleuren en afwerkingen en is de deur even goed geïsoleerd als je garagepoort zelf.

 Lees ook:

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/buitenschrijnwerk/garage/tijd-voor-een-nieuwe-garagepoort-tussen-deze-soorten-kan-je-kiezen/