livios logo

Ondergrondse garage stroomt onder water. Hoe oplossen?

Vraag

In juni 2018 hebben wij een huis gekocht. In augustus 2018 hadden we 5 cm water in de kelder/garage. Via de buren hoorden we dat de vorige eigenaars hier regelmatig last van hadden. Wij hebben toen de goot die voor de garage ligt proper gemaakt alsook de doorgang naar de put waar de pompen staan.

Dit was hoognodig en nog nooit eerder gebeurd (er lag nog wit zand in van de klinkers). De vorige bewoners pompten het water weg naar de straat. Op de straat staat 1 m verder een rioolrooster. Ook hebben we een drempel voorzien zodat regen die tegen de garagepoort komt niet binnen komt. Dit leek ons te volstaan totdat twee weken geleden de hel losbarstte.

Een fikse bui zorgde voor 75 cm water in de kelder en op onze oprit. Dit willen we graag voorkomen maar we vinden geen juiste oplossing zodat we de garage wel nog kunnen gebruiken.

We zouden de goot groter kunnen maken, alsook krachtigere pompen kunnen nemen en de garagepoort (kantelpoort) vervangen door een sectionale poort. Maar het probleem ligt vooral bij de riolering. We liggen op het laagste punt in onze straat dus wanneer het rioolrooster het water niet kan wegslikken, loopt het water bij ons gewoon naar beneden langs de oprit. Dit is aangegeven bij de gemeente en zij hebben dit doorgegeven aan de netbeheerder, maar dit probleem hebben natuurlijke meerdere straten, dus ik denk dat het nog erg lang zal duren eer dat de riolering in onze straat wordt aangepast.

Oplossingen die wij al bedacht hebben (buiten bovengenoemde) zijn:

  • De mogelijkheid die de brandweer gaf: waterreservoirs onder de oprit voorzien en dus ook meerdere gootjes. Maar waar kan het water dan naartoe?
  • De helling van de oprit wat hoger maken, maar we moeten er nog met de auto over kunnen. Mijn auto (die nu dus per total is verklaard) raakte de oprit als we met meer als twee personen in de auto zaten, dus ik weet niet of deze hellingsgraad nog hoger kan gemaakt worden.
  • Een (al dan niet automatisch) systeem dat neergezet wordt boven de oprit zodra het te hard regent (soort platen met rubberen kanten die we op de juiste plaats neerzetten/omhoog komen). Dit liefst automatisch want je bent niet altijd thuis of slaapt als het hevig regent.
  • Veiligste oplossing maar de minst praktische: garagepoort dicht laten gieten en de kelder enkel als kelder gebruiken en niet meer als garage.
  • Of... misschien zijn er nog andere oplossingen?

Natuurlijk gaat er maar zelden zo veel regen zijn als twee weken geleden, maar met de klimaatsveranderingen zullen ze wel vaker gaan voorkomen. Dus onze vraag aan jullie: wat denken jullie dat de beste oplossing is? En bij wat voor persoon kan ik terecht om ons dit te helpen oplossen? Kan bijvoorbeeld een architect ons hier mee verder helpen of beter een aannemer of ...?

Oh ja: we liggen niet in overstromingsgebied!

Antwoord

Het is moeilijk om vanop afstand in te schatten wat er best zou gebeuren, maar de beste tactiek lijkt me om te voorkomen dat het water vanaf de straatriolering op de inrit loopt. Bijgevolg moet deze inrit wat verhoogd worden, toch alleszins het eerste stuk. Vaak is de knik te scherp die de overgang moet maken om naar beneden te rijden.  

Persoonlijk zou ik een en ander nog verhogen (10 cm kan misschien al genoeg zijn, 20 is al redelijk veel) en met een zachte glooiing de overgang maken naar de helling. Die moet dan wellicht volledig heraangelegd worden om een en ander vlot rijdbaar te houden. Het water beneden opvangen of tegenhouden is sowieso moeilijker, minder zeker en alleszins niet goedkoper.

Meer beantwoorde vragen over Garage

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/buitenschrijnwerk/garage/vraag/35330/ondergrondse-garage-stroomt-onder-water-hoe-oplossen/