Welke houtsoort kiezen voor buitenschrijnwerk?

  • houten profielen raam
    Foto Profel
  • houten raamprofiel appartement
    Foto Profel

Al honderden jaren wordt hout gebruikt om het buitenschrijnwerk van woningen te realiseren. Ondertussen zijn er wel al andere alternatieven gekomen zoals aluminium, pvc en polyurethaan. Toch houden heel wat bouwers het liefst bij the real thing. Hout is immers een warm natuurproduct dat zijn eigen charmes heeft. Probleem is dan natuurlijk wel welk hout te kiezen. Het aanbod is immers zo groot dat het vaak moeilijk is door de bomen het bos nog te zien.

De duurzaamheid van de houtsoort is enorm belangrijk en wordt ingedeeld in categorieën van I tot V. I is de beste categorie: concreet wil dit zeggen een weerstand van meer dan 25 jaar in contact met de grond en zonder behandeling. Bij een duurzaamheid van II tot V is een behandeling aan te raden.

Meranti (duurzaamheid II tot IV)

Er zijn een honderdtal soorten meranti. Slechts enkele daarvan zijn geschikt voor buitenschrijnwerk. Dark red meranti is hieronder de bekendste. Het probleem is dat de verschillende soorten meranti soms moeilijk te onderscheiden zijn. Een belangrijk criterium is de volumieke massa van het hout.

Afzelia (duurzaamheid I)

Afzelia is iets duurder, maar is duurzamer dan meranti en minder onderhevig aan krimp of uitzetting. Bovendien is het ongevoelig voor schimmels en ongedierte indien het geen spinthout bevat (dit is van toepassing voor alle houtsoorten).

Merbau (duurzaamheid II)

Merbau is iets duurder dan meranti, maar is duurzamer. Het nadeel van merbau is dat het hout de eerste 3 à 4 jaar nog kan "bloeden". Wanneer een regenbui het hout nat maakt, kan het water het materiaal uitlogen met vlekken tot gevolg. Om dat te vermijden kan de schrijnwerker het hout onder druk reinigen of beschermen met een geschikte behandeling. Vlekken kunnen wel verwijderd worden met een oplossing van lauw water en ammoniak.

Douglas (duurzaamheid III)

Douglas is een inlandse houtsoort die dezelfde duurzaamheid heeft als meranti, maar goedkoper is. Het hout heeft een warme lichtoranje kleur en een mooie tekening. Soms kan uitzweten van de harsen voorkomen na de plaatsing. Dit kan vermeden worden door het hout vooraf te drogen op een temperatuur van meer dan 70°C. Vraag hiervoor een garantie aan de schrijnwerker.

Lorken (duurzaamheid III)

Lorken is ook een inlandse houtsoort met dezelfde duurzaamheid als douglas. Ook qua prijs en uitzicht is lorken vergelijkbaar met douglas. Het nadeel van deze houtsoort is dat ze minder makkelijk te vinden is. Er bestaan ook profielen in gelijmd gelammeleerd lorken die het voordeel hebben dat ze stabieler zijn.

Sipo (duurzaamheid II tot III)

Sipo is een houtsoort die de laatste jaren sterk is komen opzetten. Het is iets duurder dan meranti. Maar wat de kwaliteit betreft, zit het tussen meranti en afzelia in.

Het probleem bij de verschillende houtsoorten is dat je onmogelijk kan zien, zeker als leek, met welke houtsoort je te maken hebt. Het is dus erg belangrijk dat je je schrijnwerker op dit gebied kunt vertrouwen.

Houtbescherming

Wanneer je voor hout kiest, is de bescherming en het onderhoud van het materiaal van belang. Vermits deuren en vensters alle weersomstandigheden moeten trotseren, gebruik je best een duurzame houtsoort die ongevoelig is voor schimmels, zwammen en insecten. Of een houtsoort dat tegen dergelijke aantastingen degelijk beschermd is.

Hou er ook rekening mee dat deze houtsoorten zonder bescherming in ieder geval gaan vergrijzen onder invloed van UV-stralen.

Nabehandeling

De nabehandeling begint met het licht opschuren van het hout. Het losgekomen product moet verwijderd worden. Na het schuren behandel je het schrijnwerk met het juiste product voor jouw type hout.

In ieder geval moet schrijnwerk jaarlijks nagekeken worden. Zodra er plaatsen zijn waar de behandeling beschadigd is, moeten deze geschuurd en herbehandeld worden vóór de winter.

Gebruik in geen geval een vernis om buitenschrijnwerk te behandelen. Met vernis breng je een echte laag op het hout aan waardoor het hout niet kan ademen. Daardoor kan vocht dat zich in het hout bevindt niet weg en kan op die manier de ontwikkeling van o.a. schimmels veroorzaken.

UV-stralen

Hout bescherm je best tegen de zon. De UV-stralen vergrijzen het hout, maken het oppervlak ruwer en veroorzaken barsten en scheuren.

Dit veroorzaakt op zijn beurt waterindringing en verhoogt de kans op zwammen. Daarom gebruik je voor dergelijk houtwerk best een product dat een pigment bevat. Hier geldt hetzelfde principe als bij zonnebrillen: hoe donkerder het product, hoe efficiënter.

Richtprijzen buitenschrijnwerk

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media