Wat kost een voordeur?

De voordeur is de eyecatcher van je woning. Het is dus belangrijk dat deze goed bij je woning past. Logisch dus dat je kan kiezen tussen verschillende materialen, afmetingen, afwerkingen, kleuren, enzovoort. “Er zijn heel wat factoren die de prijs van een voordeur bepalen,” weet Jacky Umans van Profel. “Het prijskaartje van je voordeur is dus afhankelijk van wat jij precies wil.”

1. Materiaal

“Bij voordeuren kies je bij ons uit vier verschillende materialen,” legt Umans uit. “Je hebt kunststof, aluminium, een combinatie van kunststof en aluminium en hout. PVC is het goedkoopste materiaal. Voor aluminium betaal je zo’n 25% meer.”

“Wat hout betreft heb je keuze tussen verschillende houtsoorten. Voor een ‘normale’ houtsoort, zoals meranti, val je in dezelfde prijsklasse als PVC. Kies je voor tropische houtsoorten, zoals afromorsia, beland je eerder in de prijsklasse van aluminium. Wat betreft de kunststof-aluminiumcombinatie zit je qua prijs net tussen beide materialen.”

2. Energieprestatie

De dag van vandaag speelt de energieprestatie van de woning een grote rol, en dat wordt almaar belangrijker. “Een trend waar handelaars van voordeuren in mee moeten”, weet Umans. “Om de isolatie van je woning compleet te maken, moet ook de voordeur er op aansluiten. Hoe beter geïsoleerd, dikwijls ook des te duurder de deur.”

“Meer en meer zien we ook de toepassing van slijtkaders (een dorpel die ervoor zorgt dat de onderkant van de deurvleugel en de ondergrond naadloos aansluiten, red.) onder een deur waardoor de dichtheid nog beter gegarandeerd kan worden.”

3. Vulling

Om je deur aan te kleden en deurkader te vullen heb je verschillende mogelijkheden. “Je kan kiezen voor panelen in hetzelfde materiaal als je deur, maar ook glas is een optie. Panelen kunnen spotgoedkoop zijn, maar ook peperduur. Soms zelfs duurder dan de deur zelf.”

Bij glas variëren de prijzen sterk. “Je kan gaan voor gehard en gelaagd glas,” verklaart Umans. “Die laatste is verplicht voor nieuwbouw. Maar je hebt ook speciale glasopties zoals spiegel- en zonwerende beglazing. Ook gezandstraald glas is een absolute topper, maar dat is natuurlijk wel een beetje duurder.”

4. Afwerking

Ook in de afwerking heb je veel keuze. “Bij PVC en hout heb je de mogelijkheid om met reliëf te werken”, legt Umans uit. “Hout kan je al dan niet laten aflakken en ook bij aluminium heb je verschillende keuzes. Ga je voor één kleur of gaat je voorkeur uit naar afwerking in meerdere kleuren? Het kan allemaal. De ene optie natuurlijk duurder dan de andere.

5. Extraatjes

“Je kan je deur ook ‘pimpen’ met allerlei ‘toeters en bellen’”, voegt Umans nog toe. “Er zijn factoren als geluid-, brand- en inbraakwerendheid waar je op kan inspelen. Extraatjes die wel met een prijs komen. Een veiligheidscilinder kan je voor amper 13 euro al op de kop tikken, maar er zijn er ook waar je 300 euro voor neertelt.

Ook in deurbeslag kan je ver gaan. “Zelfs een gouden klink is mogelijk, maar daar betaal je natuurlijk ook voor,” lacht Umans.

Gemiddelde prijzen

Voor een voordeur uit kunststof van 90 op 220 cm ben je, inclusief de plaatsing, gemiddeld 2.300 euro kwijt volgens Umans. “Als je gaat voor standaard materiaal, afwerking en extraatjes natuurlijk. Voor een aluminium deur mag je rekenen op 2.900 euro.”

Voor een houten deur van hetzelfde formaat, betaal je gemiddeld tussen de 2.350 euro. Een klassieke houten deur kost je ongeveer 2.700 euro. “Tenzij je echt alles er op en eraan wil. Wil je een échte klassieke bombastische deur? Dan kan de prijs al snel oplopen tot 4.400 euro.”

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media