livios logo

5 raamtrends onder de loep

Ramen bepalen voor een groot deel hoe je huis er aan de binnen- en buitenkant uitziet. Livios ging langs bij Oben om de huidige trends te bekijken. En wat blijkt, mensen willen vooral grote, strakke en zwarte ramen. “En ze zullen hun poetsgerief dus mogen bovenhalen”, lacht afgevaardigd bestuurder Jurgen Oben.

1. Zwart: tijdloos en universeel

“Het is tegenwoordig al zwart wat de klok slaat”, vertelt Jurgen Oben. “Bewoners van klassieke woningen kiezen er ook steeds meer voor, terwijl vroeger vooral grijs en beige bij dat bouwtype populair was.” En natuurlijk blijft zwart het ook goed doen bij moderne woningen. “De kleur past bij alle soorten woningen en is tijdloos. Het enige nadeel? Veel poetswerk.”

Bewoners van klassieke woningen kiezen steeds vaker voor zwarte ramen.

Foto Reynaers Aluminium
  

 

 2. Grote glaspartijen

Ramen worden groter en groter. “Dat is natuurlijk heel mooi en geeft veel lichtinval. Maar als je niet graag ramen poetst, zoek je best al een ramenwasser”, lacht Oben. “Door de vraag naar grote glaspartijen plaatsen we wel steeds meer vaste ramen die je niet kan openen. Daardoor ben je niet meer beperkt, en kan je de ramen veel groter maken.”

"Grote ramen zijn heel mooi, maar als je niet graag poetst zoek je best een ramenwasser", aldus Jurgen Oben.

Foto Reynaers Aluminium
  

 

 3. Isolerend en zonwerend

“Bij nieuwbouw kiezen we sowieso voor driedubbel glas. Door de strengere energieregels is dat noodzakelijk”, verduidelijkt Jurgen Oben. Veel glas betekent veel zon, en bij grote raampartijen dus ook veel warmte. “Om oververhitting te voorkomen, wordt driedubbel glas vaak gecombineerd met een zonwerende ruit aan de buitenkant. Vroeger had die een spiegelachtig uitzicht, maar tegenwoordig zie je daar niets meer van. Hij is dus volledig transparant, maar houdt toch de hitte buiten.”

“Om oververhitting te voorkomen, wordt driedubbel glas vaak gecombineerd met een zonwerende ruit aan de buitenkant", vertelt Jurgen Oben.

Foto Reynaers Aluminium
  

 

 4. Gedurfde combinaties

Gecombineerde raamstijlen zijn zeer populair. “Aan de voorkant van een huis kan je bijvoorbeeld kiezen voor kleine, klassieke ramen, terwijl je aan de achterkant voor grote, moderne vensters kiest.” Er wordt ook vaker met kleuren gespeeld. “Witte interieurs in combinatie met zwarte ramen geven een mooi contrast”, vindt Oben.

“Witte interieurs in combinatie met zwarte ramen geven een mooi contrast”, aldus Oben.

Foto Reynaers Aluminium
  

 

 5. Strak, strakker, strakst

Bij moderne woningen moet alles zo strak mogelijk zijn, ook de ramen. “Daarom hebben we de scharnieren aan de buitenkant van het raambeslag al weggewerkt. Ook de raamkrukken zijn strakker en krijgen steeds dezelfde kleur als het raam, zodat ze niet opvallen.” Grote glaspanelen functioneren ook steeds vaker als muur. “Vroeger werden twee grote glasramen altijd met elkaar verbonden via een profiel. Nu kunnen we ze ook aan elkaar vastlijmen. Een profiel is dus niet meer nodig, en dat maakt het nog strakker”, besluit Jurgen Oben. 

“Vroeger werden twee grote glasramen altijd met elkaar verbonden via een profiel. Nu kunnen we ze ook aan elkaar vastlijmen", zegt Jurgen Oben.

Foto Reynaers Aluminium
  

11 dingen die je moet weten over ramen en deuren

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/buitenschrijnwerk/ramen-en-deuren/5-raamtrends-onder-de-loep/