Storende geluiden en een opdringerige zon weren met je glas? Het kan

In buurten met veel lawaai neem je best je voorzorgen om storend geluid in huis te weren. Akoestisch glas kan je daarbij helpen. En voor wie veel ramen wil voorzien op het zuiden, zuidoosten of zuidwesten is zonwerende beglazing geen overbodige luxe. Hoe deze beglazing dan precies werkt? We zetten het voor jou op een rijtje.

1. Akoestisch glas

Negentig procent van onze tijd brengen we binnenshuis door. Geluidsoverlast kan dus je wooncomfort enorm verstoren. Het is mogelijk om met efficiënte beglazing, aangepast aan het geluidsniveau in de omgeving van je woning, een stille binnenruimte te behouden of te creëren.

Hoge en lage frequenties

Geluiden zijn erg verschillend en kunnen zich situeren in lage of hoge frequenties: denk maar aan het lawaai van druk stadsverkeer, luide stemmen, het lachen van voorbijgangers in een winkelstraat, spelende schoolkinderen, vliegtuigen in de buurt van een luchthaven of zwaar verkeer aan stations, fabrieken, bouwplaatsen en containerparken. Door voor de juiste geluidswerende beglazing te kiezen, kan je de rust in huis bewaren.

Om overlast van buitenaf tot een minimum te herleiden, heeft akoestische beglazing een asymmetrische glasopbouw. Een beglazing van bijvoorbeeld 4-15-6 laat een pak minder lawaai door als een beglazing van 4-15-4. Nog betere akoestische resultaten kan je halen met een glassamenstelling met één of met beide zijden in gelaagd veiligheidsglas, of zelfs met speciaal akoestisch versterkt gelaagd veiligheidsglas.

Tip: Ook akoestische isolatie kan je helpen om storende geluiden in huis te dempen. Zijn je ramen nog in goede staat, maar wil je de beglazing aanpassen? Lees dan hier hoe je dat best aanpakt.

2. Zonwerend glas

De zon is een bron van licht en welzijn, maar soms kan ze ook voor overlast zorgen. Bijvoorbeeld als de zon laag staat en voor verblinding zorgt op je pc- of tv-schermen, of omdat ze op warme zomerdagen voor oververhitting zorgt in huis. Dit probleem komt vaak voor bij situaties waar ramen, deuren of een veranda naar het zuidoosten, zuiden of zuidwesten gericht zijn.

Zonwering is dan een optie, maar je kan ook kiezen voor zonwerend glas. Dit type glas houdt warmte en zonnestralen buiten in de zomer en de warmte binnen in de winter. Soms heeft dit een iets donkere tint dan andere beglazing, waardoor anderen ook moeilijker kunnen binnenkijken, maar er bestaan heel wat neutrale zonwerende glastypes, waarbij je nauwelijks het verschil met helder hoogrendementsglas merkt. Ook bestaan er verschillende types van dubbele en driedubbele beglazing die zowel zonwerend als thermisch isolerend werken.

Tip: De Vlaamse regering heeft beslist om vanaf 1 januari 2021 de premie voor hoogrendementsglas te verdubbelen van 8 euro per m² naar 16 euro per m².

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media