livios logo

Energiefactuur verlagen met hoogrendementsglas: ook interessant voor jou?

Hoogrendementsglas isoleert vijf keer beter dan enkel glas en twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas. Het resultaat: minder energiekosten en een hoger comfort in de zomer en de winter. Bij een renovatie is daarom een absolute aanrader om je ramen te vervangen, zeker als je weet dat slecht isolerende ramen tot wel 40% warmteverlies leiden in je woning. Maar hoeveel bespaar je nu effectief met hoogrendementsglas? Voor wie is het interessant? En wat kost het?

Hoogrendementsbeglazing heeft een betere isolatiewaarde dan de klassieke dubbele beglazing. In vergelijking met enkel glas is het verschil nog een stuk groter. Bij hoogrendementsglas zit er een dun, isolerend, kleurloos metaallaagje aan de binnenkant van één van de glasplaten. Verder is de ruimte tussen de twee glasplaten gevuld met een edelgas. In vergelijking met gewone lucht zorgt dat voor een betere isolatie. Hoogrendementsglas plaatsen zorgt niet alleen voor meer comfort en warmte in je woning, je bespaart ook heel wat op je energiefactuur.

Voor wie is hoogrendementsglas interessant?

Als je enkele beglazing vervangt, is je rendement het grootst. Maar omdat de isolatiewaarde zelfs in vergelijking met dubbele beglazing een pak hoger ligt, is het eigenlijk in elke situatie het overwegen waard. Vooral in ruimtes waar je leeft en die je verwarmt, heb je het meeste genot van hoogrendementsglas. Denk aan je living, keuken, slaapkamer en badkamer. Hoe groter het raam, hoe groter de besparing.  

Gemiddeld moet je voor hoogrendementsglas rekenen op een prijs rond de 80 euro/m², exclusief plaatsing. Belangrijk om te weten is dat je mogelijk de profielen moet vervangen als die niet aangepast zijn aan de nieuwe beglazing. Weet ook dat profielen sowieso minder goed isoleren dan beglazing, waardoor het toch interessanter kan zijn het volledige raam (inclusief de oude profielen) te vervangen. De prijzen daarvan zijn afhankelijk van verschillende factoren. Een offerte op maat is daarom aangewezen.

Driedubbele beglazing: voor- en nadelen

Naast hoogrendementsglas kan je ook kiezen voor driedubbele beglazing. Dat type isoleert tot twaalf keer beter dan enkel glas en zes keer beter dan dubbel glas. Het gaat om drie glasplaten met daartussen argongas of kryptongas. Driedubbel glas is wel duurder in aankoop (gemiddeld 150 euro/m²) en om het te laten plaatsen. Bovendien zijn er enkele praktische overwegingen.

ramen groot zwarte ramen slanke profielen

Foto Reynaers Aluminium
© Christophe Van Couteren  

Zo is driedubbel glas zo’n 10 kg/m² zwaarder dan dubbel glas. Daardoor zijn er zwaardere profielen nodig, maar is het ook minder evident om pakweg een schuifraam open te schuiven. Bij de plaatsing is vaak een kraan nodig. Driedubbele beglazing is bij renovatie bovendien bijna nooit een goed idee. In de meeste gevallen isoleren de ramen dan namelijk beter dan de muren, waardoor je condens kan krijgen op de muren. Dat type glas vind je daarom vooral in energieneutrale huizen of passiefhuizen.

Hoeveel bespaar je?

Enkele voorbeelden tonen hoe je met goed isolerend glas wel degelijk fiks kan besparen.

Voorbeeld 1:

Je woning heeft nu enkele beglazing met profielen van pvc. De plaatsing dateert van na het jaar 2000. In die situatie gaan we ervan uit dat de woning wordt verwarmd op gas. Als je kiest voor hoogrendementsbeglazing met een totale oppervlakte van 24 m² - wat het gemiddelde is in een halfopen bebouwing - bespaar je jaarlijks 416 m³ gas, goed voor 386 euro op je energiefactuur. Overschakelen van ‘gewoon’ dubbel glas naar hoogrendementsbeglazing zorgt voor een besparing van 31 euro. Bij driedubbel glas is dat 63 euro.

Voorbeeld 2:

We nemen dezelfde parameters, alleen verwarmen we nu met elektriciteit. Daar zie je meteen dat de besparing nog een stuk hoger oploopt. Jaarlijks bespaar je 3.856 kWh. Concreet betekent dat 1.234 euro minder op je energiefactuur. Bij de overschakeling van dubbel glas is de besparing 100 euro. Kies je voor driedubbel glas, dan bespaar je 201 euro.

Let wel: deze richtprijzen zijn gebaseerd op de gemiddelde besparingen in 2020. Door de stijgende energieprijzen kan het verschil nog veel hoger oplopen.

Kan je een premie krijgen?

Als je in een bestaand huis of appartement hoogrendementsbeglazing plaatst, kan je daarvoor bij Fluvius een premie aanvragen. Sinds 2021 is die premie verdubbeld tot 16 euro/m². Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Je moet de werken laten uitvoeren door een aannemer en de premie is alleen geldig voor woningen, wooneenheden of appartementsgebouwen in het Vlaamse gewest die vóór 1 januari 2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet. De uitbetaling gebeurt binnen de zes maanden na je aanvraag.

11 dingen die je moet weten over ramen en deuren

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/buitenschrijnwerk/ramen-en-deuren/energiefactuur-verlagen-met-hoogrendementsglas-ook-interessant-voor-jou/