livios logo

Fan van verzonken ramen? Vier keer goed opletten!

Als één trend er de laatste jaren bovenuit steekt in ramenland, zijn het wel de verzonken schuiframen, meestal nog eens in combinatie met grote glasvakken. Zeker in moderne nieuwbouwwoningen is deze minimalistische raamoplossing niet meer weg te denken. “Eigenlijk wil iedereen het tegenwoordig”, zegt Joep Römgens van Schüco. “De vlakke doorloop is immens populair.”

Kort samengevat is het profiel bij een verzonken raam of deur (grotendeels) weggewerkt in de vloer. Hierdoor heb je geen of weinig overstap meer richting binnen of buiten.

Foto Schüco Belgium NV
  

"Een minimum aan overstappen is gebruiksvriendelijk voor iedere bewoner."

Foto Schüco Belgium NV
  

“Een schuifdeur bestaat meestal uit twee delen: een vast deel en een schuivend deel via een rail, de zogenaamde monorail. Al bestaan er ook systemen met meerdere schuivende vleugels."

Foto Schüco Belgium NV
  

Hoe dieper je raam in je vloer zit, hoe moeilijker het wordt om de rails – en alles wat ertussen zit – weer gemakkelijk proper te krijgen.

Foto Sapa
  

Verzonken?

Kort samengevat is het profiel bij een verzonken raam of deur (grotendeels) weggewerkt in de vloer. Hierdoor heb je geen of weinig overstap meer richting binnen of buiten. “De populariteit van dit soort buitenschrijnwerk kan je op twee manieren verklaren."

"Enerzijds willen mensen zo lang mogelijk in hun eigen woning blijven wonen. Een minimum aan overstappen is gebruiksvriendelijk voor iedere bewoner, maar is vooral een pluspunt wanneer je ouder en minder mobiel bent of in een rolstoel zit. Tweede reden is natuurlijk het esthetische: hoe minder je profiel zichtbaar is, hoe groter het panoramagevoel wordt, want je ziet bijna alleen maar glas.”

De juiste keuzes maken

Om zo lang en optimaal mogelijk te genieten van je verzonken schuiframen, is het wel belangrijk om een aantal goede tips in acht te nemen, benadrukt Römgens. Wij zetten de belangrijkste op een rijtje.

1. Stem goed op voorhand af met architect en aannemer

Een goede communicatie is cruciaal als je beslist om verzonken schuiframen te plaatsen. Dat begint al bij je architect. “Het hangt allemaal af van de detaillering. Tussen je binnenvloer en de aansluiting met het terras bevindt zich namelijk juist de wind- en waterdichtheid van je woning. Een perfecte inpassing is dus cruciaal, ook naar afwatering toe. Bovendien maakt of kraakt de aansluiting tussen schuifraam en ruwbouw het uitzicht van je gevel.”

“Op zijn beurt maakt je architect de nodige afspraken met je ruwbouwaannemer. Die laatste moet zorgen voor een mooie vlakke ondergrond, waarop de ramenbouwer kan verder werken. Hoe nauwkeuriger het werk hier gebeurt, hoe minder problemen je krijgt met het openen en sluiten van je schuifraam.”

2. Binnen- of buitenrail?

“Een schuifraam bestaat meestal uit twee delen: een vast deel en een schuivend deel via een rail, de zogenaamde monorail. Al bestaan er ook systemen met meerdere schuivende vleugels”, legt Römgens uit. “In België wordt voornamelijk de versie met de rail aan de binnenkant verkocht. Wanneer je schuifraam dicht is, blijft je rail dus zichtbaar van binnenuit. Esthetisch is dit langs de binnenzijde misschien ietsje minder strak, maar wel secuurder naar wind- en waterdichtheid toe.”

“Wanneer je vleugel langs de buitenzijde opent, oogt je afwerking binnen wel meer minimalistisch. In België is je schuifraam 80 % van de tijd dicht, dus vanuit dat oogpunt is deze oplossing wel mooier. Een groot nadeel is dat je rail bedekt wordt met sneeuw, blaadjes en andere viezigheid. Wanneer je je vleugel opent, schuift die over al dat vuil. Er zijn verschillende oplossingen om zo’n min mogelijk onderbroken zicht te creëren, maar weeg zeker alle voor- en nadelen goed af.”

3. Zorg voor een goede afwatering

De regen die op je ramen en dorpels terechtkomt, moet kunnen weglopen eens het onderaan in het dorpelprofiel komt te zitten. “Wil je bijvoorbeeld je terras op dezelfde hoogte laten doorlopen als je vloer aan de andere kant van het schuifraam, dan moet je naar een oplossing zoeken. In het ideale scenario ligt je terras wat lager dan je ramen en loopt het water weg via de bovenkant van je terrastegels. Met een verzonken en barrièrevrij raam zitten we hier dus met een uitdaging.”

“Maar er zijn oplossingen. Een verhoogd terras op pootjes bijvoorbeeld, een drainagegootje of directe afwatering, een waterdoorlatende toplaag, noem maar op. Tegenwoordig kan je zelfs rechtstreeks een afvoerbuis aansluiten op het profiel zodat het water direct wegloopt.”

4. Denk aan het onderhoud

Hoe dieper je raam in je vloer zit, hoe moeilijker het wordt om de rails – en alles wat ertussen zit – weer gemakkelijk proper te krijgen. “Zeker met een schuifraam naar de tuin toe. Denk maar aan kinderen die met zandschoenen komen binnengelopen, blaadjes die overal tussen zitten, enzovoort. Normaal gezien krijg je het meeste vuil verwijderd met de stofzuiger. Bij het merendeel van de huidige raamsystemen heb je wel een verwijderbare afdekrail of -kast zodat je overal goed bij kan.”

“En ook opgelet tijdens je bouw”, waarschuwt Römgens. “Eens je ramen zijn geplaatst, komen de chapper en stukadoor nog langs. Dat brengt heel wat vuil met zich mee. Dus bij zo’n schuifraam: hou ze zo veel mogelijk dicht tijdens de werken en laat iedereen langs een andere weg wandelen.”

En renovaties?

Is het tijd om je oude ramen uit te breken en zie jij zo’n verzonken schuifraam ook wel zitten? “Dat is al een pak ingewikkelder. Omdat de vloeropbouw in een bestaande woning is zoals ze is, is het niet altijd even gemakkelijk om het geheel op punt te krijgen. Overleg altijd goed met je architect en ramenleverancier om te zien wat mogelijk is.”

11 dingen die je moet weten over ramen en deuren

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/buitenschrijnwerk/ramen-en-deuren/fan-van-verzonken-ramen-vier-keer-goed-opletten/