livios logo

Hoe onderhoud je je raamprofielen?

Budget, esthetiek en isolerende eigenschappen zijn drie enorm belangrijke factoren bij de keuze van je ramen. Maar heel wat mensen staan niet stil bij de factor onderhoud. Heeft elk materiaal evenveel nood aan onderhoud? We overlopen dit voor de meest voorkomende profielen: pvc, hout en aluminium.

Algemene tip

Werk je met schuiframen, al dan niet verzonken in je vloer? Maak dan regelmatig de rail stof- en vuilvrij, zeker in de natte periodes, zoals de herfst en winter.

PVC

Buitenschrijnwerk uit PVC heeft in principe niet veel onderhoud nodig, aangezien dit materiaal vuil- en stofwerend is. Het volstaat om je ramen een aantal keer per jaar te reinigen met een zachte doek en lauw water. Gebruik zeker geen aantastende reinigingsmiddelen of ga je ramen niet droog afvegen.

buitenschrijnwerk raam ramen Avantis Smartline 70 Ligna aluminium ramen zwart schrijnwerk woning huis

Foto Sapa
  

raam ramen buitenschrijnwerk huis Zendow_reference_Belgium_Lochristie_-_Low_8.JPG

Foto Deceuninck
  

buitenschrijnwerk raam aluminium ramen allura

Foto Winsol
  

Hout

Hout is een natuurlijk product en dien je regelmatig te beschermen tegen regen, wind en zonnestralen om verkleuring en houtrot tegen te gaan. Zo ga je – afhankelijk van het type hout en de mate van blootstelling - om de paar jaar je hout moeten behandelen met olie om de natuurlijke vergrijzing tegen te gaan.

Ook kunnen er na verloop van tijd barstjes in het lakwerk optreden en dien je deze bij te werken. Al kan je geen klok zetten op hoe vaak je je houten buitenschrijnwerk dient te onderhouden. Dat ligt aan verschillende dingen, zoals bijvoorbeeld het gebruikte lakwerk en de behandeling vooraf bij de producent.

Aangezien hout leeft, zal het materiaal ook wat krimpen en uitzetten onder invloed van temperatuurschommelingen. Hierdoor kan er wat vuil kruipen tussen kleine kiertjes. Zorg ervoor dat je toch zeker een keer per jaar je ramen reinigt met lauw water, een zachte doek, een niet-bijtend en niet-schurend reinigingsproduct. Ook je kitwerk is mogelijk een aantal keer tijdens de hele levensduur aan vervanging toe, gezien het ‘werkende’ karakter van houten ramen.

Aluminium

Ook aluminium is niet onderhevig aan veel onderhoud. Zo’n twee keer (in landelijke gebieden) tot vier keer (in stedelijke en kustgebieden) per jaar je profielen reinigen met lauw water, een heel zachte doek door de krasgevoeligheid en een niet-agressief schoonmaakmiddel, is voldoende. Specialisten raden ook aan om na het reinigen nog een middel aan te brengen om de glans en kleur van het materiaal te beschermen.

11 dingen die je moet weten over ramen en deuren

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/buitenschrijnwerk/ramen-en-deuren/hoe-onderhoud-je-je-raamprofielen/