livios logo

Pvc

Pvc beschikt over enkele belangrijke troeven: het is onderhoudsvriendelijk, duurzaam en goed bestand tegen corrosie. Bovendien is het meestal goedkoper dan aluminium en hout.

Foto Camba
  

Foto Deceuninck
  

Foto Belisol ramen en deuren
  

Versterkingen

Pvc heeft wel een grotere uitzettingscoëfficiënt en is dus meer onderhevig aan temperatuurschommelingen. Het is ook een relatief zwak materiaal, vergeleken met staal en aluminium. Dit nadeel werken de fabrikanten weg door - op een klein aantal uitzonderingen na - standaard versterkingen uit gegalvaniseerd staal in de profielen aan te brengen.

Isolerend

Op het vlak van thermische isolatie is pvc met zijn lage U-waarde vergelijkbaar met hout en presteert het beter dan de standaard aluminiumoplossingen. Als stelregel geldt: hoe meer kamers, hoe beter de isolatiewaarde. Als leek blijft het moeilijk om een weloverwogen keuze te maken tussen de verschillende pvc-systemen. Ga zeker na of het systeem beantwoordt aan keurmerken zoals ATG en de verplichte CE-markering draagt.

Afwerking

Pvc is in tal van kleuren en structuren verkrijgbaar. Gecoate profielen hebben een korrelige structuur die prettig aanvoelt en een warme matte uitstraling heeft. Een andere techniek is de foliebekleding, hoofdzakelijk gebruikt om houtstructuren op de profielen aan te brengen, hoewel ook andere tinten mogelijk zijn.

Verder bestaat de mogelijkheid om aan de buitenzijde een aluminium schaal op de profielen aan te brengen. Pvc is ook bruikbaar voor de afwerking van bepaalde gevelelementen (vensterluiken, dakrand, gevel…).

De voordelen

+ Duurzaam 
+ Onderhoudsvriendelijk
+ In het algemeen goedkoper dan aluminium en in ongeveer dezelfde klasse als hardhout
+ Goede isolatiewaarde
+ Bestand tegen corrosie
+ Uitgebreide kleurkeuze. Tegenwoordig bestaan er zelfs pvc-profielen in aluminium- of houtlook.

De nadelen 

- Onderhevig aan temperatuurschommelingen.
- Gebogen vormen niet zo gemakkelijk als met hout.

11 dingen die je moet weten over ramen en deuren

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/buitenschrijnwerk/ramen-en-deuren/pvc/