livios logo

'Raamtermen' die iedereen moet kennen

U-waarde. Hoogrendementglas. Zontoetredingsfactor. Loop jij ook soms verloren in die technische termen als het over ramen gaat? Daar komt nu een einde aan! Samen met fabrikant Deceuninck leggen we vijf belangrijke begrippen uit in mensentaal. Na deze snelcursus zal je je gerichter kunnen informeren en wordt offertes vergelijken een pak makkelijker.

Hoe lager de U-waarde van je glas en profielen, hoe beter je ramen de koude buiten houden. En de warmte binnen.

Foto Deceuninck
  

Zonwerendglas blokkeert de binnenkomende warmte. Hoe hoger de zontoetredingsfactor, hoe minder warmte er binnen kan.

Foto Saint-Gobain Building Glass
  

Een luchtdichte plaatsing heeft aandacht voor de overgang tussen raamprofiel en een ander materiaal. Hier werkt de plaatser de kier tussen snelbouw en profiel af met een speciale folie.

Foto Reynaers Aluminium
  

1. U-waarde

Deze waarde geeft aan hoeveel watt (W) per vierkante meter (m²) verloren gaat bij één graad temperatuurverschil Kelvin (K) tussen binnen en buiten. De U-waarde wordt uitgedrukt in W/m²K. Maar we hadden mensentaal beloofd: dit getal geeft aan hoe goed - of slecht - jouw ramen isoleren. Hoe lager, hoe beter.

"In nieuwbouw is 1.0 de standaard", klinkt het bij Deceuninck. "Vaak over het hoofd gezien: niet alleen de U-waarde van je beglazing, maar ook die van je profielen speelt een rol. Al heeft die eerste natuurlijk een grotere impact op het totaalplaatje." Alles weten over U- en R- en lambdawaardes? Lees dan zeker het artikel Kent u U al? De basics van het isolatiealfabet.

2. Hoogrendementsglas (HR-glas)

Dubbele beglazing met een extraatje. Bij 'gewone' dubbele beglazing zit er lucht in de ruimte tussen de twee glaslagen. Bij hoogrendementglas is die ruimte gevuld met een edelgas. Bepaalde glasfabrikanten gaan nog een stap verder en werken met een isolerende coating in de glasspouw.

"Dit type beglazing is ondertussen de standaard geworden. Het isoleert tot drie keer beter dan standaard dubbele beglazing."

3. Zontoetredingsfactor

Symbool g, uitgedrukt in %. De zontoetredingsfactor bepaalt hoeveel zonnewarmte een bepaald type beglazing blokkeert. Hoe lager het percentage, hoe minder warmte er binnen kan. De beglazing zelf vervult dus de rol van een klassieke zonwering.

"In goed geïsoleerde woningen steeds meer een aandachtspunt voor een optimaal zomercomfort. Zonder zonwering of rekening te houden met de zontoetredingsfactor, kunnen de temperaturen snel oplopen. Vooral met grote glaspartijen op het zuiden." Benut gratis zonnewarmte, maar hou het koel in de zomer: je leest er alles over in het artikel Leren oriënteren. Of hoe in een veranda de juiste beglazing en zonnewering hand in hand gaan: Hoe hou je een te opdringerige zon buiten?

4. Veiligheidsglas

Dit type spat bij een breuk niet uit mekaar, wat het risico op verwondingen vermindert. Denk bijvoorbeeld aan ramen tot op de grond en schuiframen. Voor bepaalde ramen moet je dan ook verplicht voor veiligheidsglas kiezen. En dat doet de kosten oplopen, aangezien veiligheidsglas duurder is dan 'standaardglas'. Aan je architect en/of rameninstallateur om je hierover te informeren.

5. Luchtdichtheid

Luchtdichtheid heeft alles te maken met de uiteindelijke plaatsing van je ramen. Je aannemer moet ervoor zorgen dat de muuraansluiting van de profielen zo naadloos mogelijk is. Zo sluit hij warmteverliezen uit. Want wat heb je aan superisolerende ramen als de koude langs de profielen naar binnen kan?

"Bij nieuwbouw kan dat efficiënter en makkelijker dan bij renovatie. Daar is de beste oplossing uiteraard afhankelijk van de bestaande situatie van de muren en de aansluitingen. Aan je plaatser om de beste oplossing te bepalen." Het artikel Hoe luchtdichtheid en buitenschrijnwerk naadloos combineren? gaat hier dieper op in.

11 dingen die je moet weten over ramen en deuren

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/buitenschrijnwerk/ramen-en-deuren/raamtermen-die-iedereen-moet-kennen/