livios logo

Ramen renoveren: aandachtspunten

Het vervangen van ramen en in iets mindere mate deuren staat bij vele verbouwers bovenaan op de ‘to do’-lijst. Dit kan je relatief gemakkelijk doen. Maar nog belangrijk bij het vervangen van ramen, is dat je het isolatievermogen van de woning aanzienlijk verhoogt.

Investeer in HR-beglazing

Als je een woning met enkel glas koopt, vervang je dit best door HR-glas op voorwaarde dat de profielen dit toelaten.

  • Bij aluminium en pvc is dat niet zo moeilijk.
  • Bij hout moet je vooral nagaan of het raam stevig genoeg is om het gewicht te dragen.

Een andere mogelijkheid is om een voorzetraam te plaatsen. Op het bestaande raam komt dan glas langs de binnen- of de buitenzijde. Dit kan door het vast te kleven of vast te schroeven. Nadeel is dat er condensatie- en/of stofproblemen kunnen ontstaan.

Foto VEKA AG
  

Isolatiewaarde

Met hoogrendementsbeglazing haal je tegenwoordig een isolatiewaarde van rond de 1,0 W/m²K. Het kan natuurlijk nog beter met driedubbele beglazing, tot 0,6 W/m²K. Weet dat de isolatiewaarde van het raamprofiel zeker zo belangrijk is als de beglazing. Het profiel heeft immers altijd een slechtere waarde dan de beglazing. Hout en pvc isoleren beter dan aluminium. 

Het buitenschrijnwerk vernieuwen, neemt een flinke hap uit het budget, maar je komt wel in aanmerking voor sommige premies. Als je kiest voor de plaatsing van nieuwe ramen en deuren in bestaande openingen, let er dan op om met waterkeringen te werken. Zo voorkom je dat er zich vocht kan opstapelen in de spouw.

Integratie ramen in bestaande woning

Als je in een bestaande woning grote gevelstukken wil vervangen door glaspartijen let je best op de volgende aandachtspunten

  • Onderzoek welk constructiesysteem in de bestaande woning toegepast is en hou er rekening mee.
  • Brengt de nieuwe opening de stabiliteit niet in het gedrang? Is er ruimte om boven de nieuwe gevelopening een draagstructuur te realiseren?
  • Je moet ook rekening houden met de gevelafwerking. Nieuw tussen bestaand metselwerk is altijd zichtbaar, zelfs wanneer je recuperatiestenen gebruikt. Enkel een volledige gevelrenovatie kan redding brengen.
  • Bij de keuze van het glas moet je rekening houden met de epb-regelgeving. Hierin wordt een minimale U-waarde van het glas geëist. Glas met een U-waarde van 1.1 volstaat.
  • De uitvoering is niet altijd evident. Smalle gevelopeningen zijn makkelijker uitvoerbaar dan brede overspanningen.
  • De afwerking aan zowel de buiten- als de binnenzijde rondom de opening wordt best vooraf in detail uitgewerkt.
  • De kostprijs van de aanpassingswerken aan de ruwbouw is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de uitvoering.
buitenschrijnwerk raam ramen Avantis Smartline 70 Ligna aluminium ramen zwart schrijnwerk woning huis

Foto Sapa
  

Beglazing renoveren met glasfolies

Als krassen je ramen ontsieren, is het niet altijd noodzakelijk om de beglazing te vervangen. Er zijn firma’s die met behulp van een polijstmachine de krassen kunnen wegwerken. Ook wanneer je na enkele jaren de akoestische of thermische isolatie, de inbraakwerendheid of andere eigenschappen van je glas wil verbeteren, is het niet altijd noodzakelijk om de beglazing in zijn geheel te vervangen. Met behulp van glasfolies is vandaag veel mogelijk.

Condensatie op nieuwe ramen

Condensatie op de ramen, in de hoeken en dergelijke moet geen probleem betekenen. Meestal is het in drie gevallen op vier te wijten aan te weinig verluchting of verwarming. In het artikel 'Help! Condensatie op mijn nieuwe ramen' krijg je alle info over de do's and don'ts. .

11 dingen die je moet weten over ramen en deuren

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/buitenschrijnwerk/ramen-en-deuren/ramen-renoveren-aandachtspunten/