livios logo

Soorten beglazing

Er bestaan verschillende types beglazing: enkel, dubbel, hoogrendements- en driedubbel glas. Daarnaast heb je ook akoestisch, zonwerend, veiligheidsglas, … Elk type heeft een U-waarde die de thermische isolatiewaarde uitdrukt. Hoe lager deze waarde, hoe beter.  

Enkel glas

Enkel glas bestaat uit één enkel glasblad. Door de hoge U-waarde van 5,8 W/m²K wordt dit niet meer geplaatst bij nieuwbouw. Je vindt het wel nog terug in oude woningen.

Dubbel glas

Dubbel glas bestaat uit twee glasbladen en heeft een U-waarde van 2,8 W/m²K. De ruimte tussen de twee glasbladen (de spouw) is gevuld met droge lucht. Hoe dikker deze ruimte, hoe beter de isolatiewaarde.

Tegen 2020 moeten de ramen in Vlaamse woningen minstens dubbelglas hebben. Deze verplichting geldt enkel voor leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers van een woning. Traphallen, inkomhallen en gangen vallen hier niet onder.

Hoogrendementsbeglazing

De norm voor nieuwbouw ligt tegenwoordig op 1,1 W/m²K. We kiezen dus steeds meer voor hoogrendementsbeglazing. Deze bestaat uit  dubbele beglazing met een transparante, warmte reflecterende metaalcoating op de binnenkant van het raam. Dit type glas heeft een U-waarde van 1,1 W/m²K. Voor een nog betere isolatie kies je voor een dubbele (1,0 W/m²K) of triple coating (0,9 W/m²K). Bij HR-glas is de spouw opgevuld met een edelgas: argon of krypton.

Hoogrendementsglas isoleert vijf keer beter dan enkel glas en twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas. Het resultaat: minder stookkosten, een hoger comfort in zomer en winter en geen vervelende koudestraling meer aan de ramen.

Driedubbel glas

Driedubbele beglazing bestaat uit drie glasbladen en heeft een U-waarde van 0,6 W/m²K. Werk je met smallere spouwen? Dan kom je op 0,7 à 0,8 W/m²K. De spouw is net zoals bij hoogrendementsglas opgevuld met argon. Kies je voor krypton, dan is een U-waarde van 0,4 W/m²K haalbaar. Dit type beglazing komt vooral voor in passiefhuizen. 

HR-glas isoleert vijf keer beter dan enkel glas en twee tot drie keer beter dan dubbel glas.

Foto Schüco Belgium NV
  

Tegen 2020 moeten de ramen in Vlaamse woningen minstens dubbelglas hebben.

Foto Saint-Gobain Building Glass
  

Driedubbele beglazing bestaat uit drie glasbladen.

Foto Deceuninck
  

Akoestisch

In buurten met veel lawaai (drukke baan, trein, ...) neem je best je voorzorgen en kan je akoestisch glas plaatsen. Vaste ramen laten minder lawaai door dan ramen die je kan openen. Hoe dikker de glasbladen, hoe beter de akoestische isolatie. Kies een beglazing met bladen van verschillende dikte: een beglazing van bijvoorbeeld 4-15-6 laat de helft minder lawaai door als een beglazing van 4-15-4.

Zonwerend glas

Zonwerend glas is geen overbodige luxe voor wie veel ramen op het zuiden, zuidoosten of zuidwesten heeft. Dit type glas houdt warmte en zonnestralen buiten in de zomer en de warmte binnen in de winter. Het heeft een iets donkere tint dan andere beglazing, waardoor anderen ook moeilijker kunnen binnenkijken.

Veiligheidsglas

Deze term slaat zowel op de veiligheid van personen als op het inbraakwerend karakter van het glas. Twee types beantwoorden aan de definitie van veiligheidsglas: gelaagd en gehard glas. Een schuifraam in de woonkamer, een glazen deur of een raam tot op de grondmoeten bestaan uit veiligheidsglas.

Gelaagd glas bestaat uit twee of meer luchtdicht op elkaar verlijmde glasplaten met daartussen één of meerdere transparante PVB-folies. Dit glas houdt ook uv-stralen tegen. Gehard glas heeft een speciale thermische behandeling ondergaan waardoor het veel sterker is dan gewone beglazing. Dit wordt minder vaak als beglazing gebruikt, maar vooral voor glazen tafels, deuren, … Daarnaast is er ook nog brandwerend glas. Dit vind je vooral terug in scholen en openbare gebouwen.

Andere types

Er bestaan ook nog andere soorten beglazing:

  • Halftransparante beglazing zoals gezandstraald, gezuurd, melk- en figuurglas.
  • Glas-in-lood.
  • Gebogen glas.
  • Kruiskozijnen.
  • Zelfreinigende beglazing.
  • Verwarmende beglazing.

Meer weten over deze types? Lees dan dit artikel.

11 dingen die je moet weten over ramen en deuren

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/buitenschrijnwerk/ramen-en-deuren/soorten-beglazing/