livios logo

Wat hoort binnen taak aannemer bij vervangen ramen?

Vraag

Als een aannemer wordt aangesproken voor het plaatsen van nieuwe ramen (met dubbele isolerende beglazing i.p.v de oude enkele beglazing) is het dan ook zijn taak om te zien of er ergens koudebruggen kunnen ontstaan doordat bv. de buitengevel niet goed geïsoleerd is en dit met de nieuwe door hem te plaatsen ramen problemen kan veroorzaken?

Moet de aannemer dit voorzien en de nodige isolatie aanbrengen ter hoogte van bv. de betonbalk die in contact komt te staan met de nieuwe ramen en zonder de nodige isolatie vochtschade kan veroorzaken?

Antwoord

Meestal beslist de bouwheer om een woning “per deel”  te renoveren. Dit is voor hem (denkelijk) beter en overzichtelijker voor het nodige budget. De bouwheer vraagt een offerte voor het vervangen van het buitenschrijnwerk.

Het gros van de aannemers buitenschrijnwerk maken een offerte voor het buitenschrijnwerk. Een offerte betekent voor de aannemer  “het werk hebben”  en voor de bouwheer “de goedkoopste prijs”. De vraag om een offerte voor het buitenschrijnwerk houdt geen rekening met de stand van de isolatie van de binnenmuren, of het scheppen van een situatie met een koudebrug.

Als de bouwheer in een showroom ramen kiest, wordt zelden gesproken van de te verwachten gevolgschade door het uitbreken van het oude buitenschrijnwerk, of naar de staat van de buitenmuren. Uiteraard worden na het plaatsen van het nieuwe buitenschrijnwerk de dichtingen rond het raam dichtgespoten met pur.

Maar dan stopt het voor de aannemer. Er is altijd schade door het uithalen van het oude buitenschrijnwerk. Dit kan en moet hersteld worden. Op vraag van de bouwheer kan de aannemer deze extra werken uitvoeren, doch “tegen een meerprijs”, die soms voor de bouwheer nogal zuur aankomt. Deze werken zijn niet omschreven in de offerte van het buitenschrijnwerk. 

Wij adviseren:

  • Raadpleeg een deskundige vooraleer je aan grove verbouwingswerken begint.
  • Wees bewust van je aankoop en lees de offerte tot 3x toe en bespreek deze offerte met een deskundige vooraleer je de bestelling overmaakt. 

Een neutrale deskundige kan de nodige opzoekingen verrichten. Dit brengt misschien extra kosten met zich mee, maar nadien is deze extra kost zeker goed besteed. Deze deskundige kan je eveneens verwijzen naar een betrouwbare aannemer. 

Meer beantwoorde vragen over Ramen en deuren

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

11 dingen die je moet weten over ramen en deuren

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/buitenschrijnwerk/ramen-en-deuren/vraag/35680/wat-hoort-binnen-taak-aannemer-bij-vervangen-ramen/