livios logo

Veiligheidsdeur versus brandwerende deur

Vraag

Na de renovatie van ons appartement lieten wij een veiligheidsdeur plaatsen, kostprijs +/-3.460,00 euro plus btw. Na controle blijkt de geplaatste deur een brandwerende deur, van +/- 800,00 euro plus btw, maar geen veiligheidsdeur te zijn.

Het aangebracht label in de deur geeft volgende info: 285547 NBN 713.020 BENOR ATG RF 1/2 h. 2211 BOSEC. Hebben wij nu een veiligheidsdeur of wel een brandwerende deur?

Antwoord

Een antwoord geven op deze vraag zonder deze deur te hebben gezien of zonder te weten welk merk of type deur is moeilijk.  

Een veiligheidsdeur is vooral kenmerkend voor het exacte deurkader en de inslag van de technieken voor het afsluiten van de deur. De fabricatie van de deur is mijn inziens niet verschillend met een brandvertragende deur. De deur op zichzelf kost geen 3.460 €.

Doch de technieken voor het sluiten of vergrendelen van de deur kosten veel geld = deze technieken zitten verwerkt in het deurbeslag en in het deurkader. De kostprijs voor de deur welke hiervoor betaald werd lijkt mijn inziens nogal sterk overdreven.

Volgens de opgegeven BENOR normen lijkt dit een brandvertragende deur te zijn, welke normaal wordt geplaatst als inkomdeur van een appartement.

Meer beantwoorde vragen over Ramen en deuren

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

11 dingen die je moet weten over ramen en deuren

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/buitenschrijnwerk/ramen-en-deuren/vraag/35698/veiligheidsdeur-versus-brandwerende-deur/