livios logo

Condensvorming

Vraag

Bij ons zijn in maart 2006 nieuwe vensters geplaatst met dubbele beglazing. Nu het steeds kouder wordt, slaat er condensatie zowel op de buitenkant als de binnenkant van de beglazing. Dit is zo als we opstaan 's morgens en de gordijnen opendoen. In de loop van de dag trekt de damp weg. Aan de buitenkant beslaat dit het grootste stuk van het raam, behalve de randen. Aan de binnenkant verschijnt de condens enkel langs de randen van de ramen. Wat is hiervan de reden? Wat kunnen we hiertegen doen? De nieuwe ramen zijn geplaatst in een huis van 1952, met een ongeïsoleerde spouw. Er is ook een nieuwe verwarmingsinstallatie geïnstalleerd.

Antwoord

Je beschrijft 2 fenomenen van condens die vaak voorkomen en een andere oorzaak hebben, en om dit te kunnen verklaren moeten we ook begrijpen wat condens is. Architect Christophe Debrabander legt uit:

Hoe ontstaat condens?

 

Koude lucht kan minder vocht bevatten dan warme lucht, dus als warme lucht afkoelt (bijvoorbeeld door tegen een koude oppervlakte te komen) zal het teveel aan vocht neerslaan tegen het object.

Als het object een absorberend materiaal is, zoals baksteen of hout, dan zal het vocht in dat materiaal dringen en krijg je een lichte verkleuring, maar geen druppelvorming. Als het koude object een waterafstotend materiaal is (glas, PVC, metaal…) dan krijg je fijne druppelvorming (condens). Waneer er veel condensvorming is, druppelt die soms naar beneden.

Condens op de Buitenkant van de ramen

Dat is hetzelfde fenomeen als condens op je wagen: doordat je glas goed isoleert, blijft de warmte binnen en blijft het buitenste glasblad koud (bijna dezelfde temperatuur als buiten). Als de buitenlucht dan vochtiger of warmer wordt zal die tegen je koude glas botsen en dus condens opleveren. Dit is het bewijs dat je glas goed isoleert.

Waarom is de rand dan niet gecondenseerd buiten? Omdat de 2 glasbladen van dubbel glas aan de rand met elkaar verbonden zijn, en door die verbinding kan de warmte van binnen nog naar buiten, de rand van je buitenste glas warmt op met de binnenwarmte en zal dus niet condenseren. Merk ook op dat onder een oversteek de lucht niet zo snel van vochtigheid verandert, dus daar ga je bijna nooit condensvorming hebben.

Condens op de Binnenkant van de ramen

De glasrand is minder isolerend dan het midden van het glas, maar dat wil ook zeggen dat de koude van buiten door de rand van het glas naar binnen komt en dat de rand van je glas binnen koud blijft. En als de warme binnenlucht tegen die koude rand komt, kan er condens optreden.

Om dit probleem te voorkomen moet je voldoende verluchten! In een woning zou de luchtvochtigheid in de winter tussen 45 en 55% moeten zijn en in de zomer maximum 65%. Als het meer is, moet je verluchten om zo verse, gezonde en droge buitenlucht binnen te krijgen (als het buiten regent is er buiten koude vochtige lucht, maar zodra die binnenkomt warmt die op en daalt de vochtigheid tot onder de 50%).

Condens binnen in een woning duidt dus in 75% van te gevallen op te weinig verluchting of te weinig verwarming. Om goed te ventileren moet je minstens 2 keer per dag 15 minuten lang alle ruimtes laten doortochten (dus ramen en binnendeuren volledig open) of een systeem installeren dat continu lucht afzuigt en binnenbrengt.

Tevens moet je zorgen dat het contactoppervlakte van de materialen voldoende hoog blijft zodat het weinige vocht dat in de lucht zit niet kan condenseren, en dat kan alleen maar door de ruimtes te verwarmen (verwarm de slaapkamers regelmatig tot 18°C).

Zolang condens op glas optreedt is er geen probleem: glas kan geen water opnemen, dus er kan ook geen schimmel op groeien. Maar als je condens hebt op glas, heb je ook vaak condens op de muren. Dat zie je niet omdat die in de muren trekt. Als dat echter jaren blijft duren, krijg je schimmelvorming in huis.

Tip: ga in je doe-het-zelfzaak een 'weerstationnetje' halen, daarop kan je de vochtigheid aflezen en als die boven de 55% à 65% komt, kan je best gaan ventileren en/of verwarmen.

Een ontvochtiger in huis plaatsen helpt maar een beetje omdat die niet de oorzaak wegneemt, maar enkele de condens doet afnemen.

Beantwoord door: Christophe Debrabander, architect Christophe Debrabander
Meer beantwoorde vragen over Buitenschrijnwerk

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

9 dingen die je moet weten over buitenschrijnwerk

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/buitenschrijnwerk/vraag/12223/condensvorming/